Maak kennis met Luminar Neo

English version? Click here.

Opwindend nieuws! Twee dagen geleden was ik op een briefing met het management van Skylum, het bedrijf achter één van mijn favoriete plug-ins: Luminar AI. En raad eens: de Luminar-familie breidt uit! Eergisteren vernam ik namelijk dat Skylum het einde van het jaar Luminar Neo zal uitbrengen.

Belangrijk om weten is dat Luminar Neo geen upgrade is van Luminar AI en dat Luminar AI beschikbaar blijft. Het wordt een ander product dat veel van de functies en tools van Luminar AI zal hebben, maar tegelijkertijd zal het ook enkele van de gereedschappen terugbrengen waar Luminar 4-gebruikers van hielden, zoals meer geavanceerde laag-mogelijkheden! Dus, in die zin is Luminar Neo meer een upgrade van Luminar 4 dan van Luminar AI.

Hier zijn een paar dingen die je van Luminar Neo kan verwachten:

Compositing gebaseerd op AI

  • Slimme, op AI gebaseerde maskers die toelaten om eenvoudig elementen te isoleren in je afbeeldingen.

  • Voeg afbeeldingen toe als lagen om geheel nieuwe foto’s of collages te creëren.

  • Combineer tools en maskers in lagen in de volgorde die je zelf kiest. Gebruik dezelfde tool meerdere malen.

  • Gebruik creatieve overvloeimodi, geholpen door AI, om nauwkeurige samengestelde afbeeldingen te maken.

Extra gebruiksgemak

  • Gebruikers zullen de bewerkingen van hun foto's achteraf nog kunnen aanpassen en voorinstellingen opslaan om ze eenvoudig opnieuw te gebruiken.

  • Een minimalistische gebruikersinterface die wat in essentie een complexe procedure is, zo plezierig en makkelijk mogelijk maakt.

Dus als je denkt: dit ziet eruit als een meer ‘pro’-versie van Luminar AI, dan kan ik je geen ongelijk geven. Als je tevreden bent met wat Luminar AI momenteel biedt, dan is Luminar Neo waarschijnlijk niet voor jou en kan je Luminar AI gewoon blijven gebruiken. Als de huidige functies in Luminar AI je echter soms doen dromen van ‘Ik vraag me af wat AI nog meer kan brengen op het gebied van creatieve beeldbewerking’, dan is Luminar Neo zeker iets voor jou. Ik wens bijvoorbeeld constant dat ik de Sky AI-maskers en de Portrait Bokeh AI-maskers voor andere doeleinden zou kunnen gebruiken. Wel, Luminar Neo zal me dat laten doen!

Ik wou dat ik je meer kon vertellen, maar dat is ongeveer alles wat ik zelf weet: Ik ben namelijk zelf pas twee dagen geleden ingelicht over de komst van Neo. Zodra ik kan, zal ik meer nieuws delen en tegen dat de winter eraan komt, kan ik hopelijk wat sneak previews van de interface laten zien. In afwachting alvast antwoorden op een paar vragen die je je misschien nu al stelt:

Luminar Neo en Luminar AI: veelgestelde vragen

V: Wordt Luminar Neo abonnementssoftware?
A: Nee, het wordt een traditionele licentie, net als Luminar AI: koop het één keer en gebruik de versie die je hebt gekocht voor altijd (of in ieder geval zolang als je computer en besturingssysteem dit toestaan).

V: Heb ik zowel Luminar AI als Luminar Neo nodig?
A: Dat is aan jou! Luminar Neo biedt nog meer tools en meer bedieningselementen dan Luminar AI.

V: Zullen mijn Luminar AI-sjablonen werken in Luminar Neo?
A: Er zal een vertaal-tool zijn om ervoor te zorgen dat AI-sjablonen werken in Neo. Neo zal zijn eigen preset-systeem hebben, dat nog krachtiger zal zijn dan dat van Luminar AI.

V: Betekent dit dat Luminar AI 'dood' is?
A: In tegenstelling tot Luminar 4, dat nu officieel stopgezet is, is Luminar AI nog steeds te koop, omdat het gericht is op een ander type gebruiker. Luminar AI-gebruikers kregen ook al 4 gratis updates, die (zelfs meer dan) alle functies brachten die beloofd waren toen het werd aangekondigd. Dus, in tegenstelling tot Luminar 4, is Luminar AI momenteel niet ‘End of Life’, in softwaretermen. Ik ben zelfs bezig met het scripten en opnemen van 'De Ultieme gids voor Luminar AI', een diepgaande videocursus over Luminar AI, die ik half oktober hoop klaar te hebben. Het is momenteel wel nog niet duidelijk of Luminar AI, behalve ondersteuning voor nieuwe camera's en operating systemen, nog extra functies zal krijgen. Als je enthousiast bent over het vooruitzicht van nog meer AI-gestuurde functies, dan zou ik je aanraden om Luminar Neo aan je toolkit toevoegen, naast Luminar AI.

V: Waarom kan Skylum niet gewoon een upgrade van Luminar AI doen?
A: Luminar AI is ontworpen als een tool die zowel eenvoudig te gebruiken is als onder de motorkap erin slaagt om ongelooflijk complexe taken uit te voeren, aangedreven door AI. De nieuwste update, Portrait Bokeh AI, is daar een goed voorbeeld van. Om hetzelfde te doen in Photoshop, heb je jaren ervaring met Photoshop en tientallen minuten werk nodig, vaak met inferieure resultaten. De roeping van Luminar Neo gaat nog verder dan dat, en als zodanig zou het onmogelijk zijn om het gebruiksgemak van Luminar AI te combineren met de grotere toolset van Luminar Neo. Vanwege de complexiteit van sommige tools die Skylum van plan is in Luminar Neo op te nemen, moest de onderliggende engine vernieuwd worden.

V: Ik heb de afgelopen maand Luminar AI gekocht, maar van wat ik nu al hoor, klinkt het alsof Luminar Neo misschien meer mijn ding zal zijn. Moet ik een refund vragen?
A: Goed nieuws: hoewel het verschillende producten zijn die gericht zijn op verschillende types creatievelingen, ontvangt iedereen die tussen 27 juli en 8 september Luminar AI heeft gekocht, een gratis licentie voor Luminar Neo wanneer deze wordt uitgebracht!

V: Ik ben een bestaande gebruiker van Luminar AI en het lijkt erop dat ik Luminar Neo aan mijn workflow wil toevoegen. Is er een early bird of een loyaliteitsbonus?
A: Die is er zeker. Meer nog, ze zijn er allebei: als bestaande Luminar 4- of AI-gebruiker kan je Luminar Neo tussen nu en 19 september vooraf bestellen tegen de laagst mogelijke prijs. (Aanbieding beperkt tot de eerste 30.000 klanten)

  • licentie voor 1 computer voor Luminar Neo: 34 $/€

  • licentie voor 2 computers voor Luminar Neo: 49 $/€

  • licentie voor 1 computer voor Luminar AI + Neo: 63 $/€

  • licentie voor 2 computers voor Luminar AI + Neo: 88 $/€

En het beste is: je aankoop valt onder de 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie van Skylum, die pas begint wanneer je Luminar Neo daadwerkelijk ontvangt! Je kan dus nu vooraf bestellen aan het beste tarief, je zal bij de eersten zijn die het pakket zal ontvangen en… je kan nog steeds je geld terugkrijgen als het niet blijkt te zijn wat je ervan verwacht had, alhoewel die kans klein is, denk ik!

V: Ik gebruik Luminar momenteel niet, maar Luminar Neo klinkt veelbelovend. Hoeveel gaat het kosten?
A: De definitieve prijs moet nog worden bepaald, maar één ding is zeker: hij wordt hoger naarmate we dichterbij de lanceringsdatum komen. Als nieuwe gebruiker kan je Luminar Neo nu kopen voor de laagst mogelijke prijs, en een van de eersten zijn die de software ontvangt. En je wordt sowieso beschermd door de 30 dagen geld-terug-garantie die pas ingaat wanneer het product is afgeleverd. Dus… geen risico en maximale besparing.

  • licentie voor 1 computer voor Luminar Neo: 54 $/€

  • licentie voor 2 computers voor Luminar Neo: 59 $/€

Als je niet zo lang wil wachten, kan je een bundel met korting van Luminar AI + Luminar Neo kopen en nu al met AI beginnen spelen!

  • licentie voor 1 computer voor Luminar AI + Neo: 83 $/€

  • licentie voor 2 computers voor Luminar AI + Neo: 98 $/€