101 Tips voor Reisfotografie - 01 - Wat zit er in mijn fotorugzak?

 
 

Deze maand komt mijn nieuwe boek ‘101 Tips voor Reisfotografie’ uit en om dat te vieren krijg je gedurende de maand juli 10 tips uit het boek geserveerd. We beginnen deze reeks met één van de meest gestelde vragen: welk materiaal neem je mee en wat laat je thuis, oftewel: wat zit er in mijn fotorugzak?

Je vindt elke tip twee keer: eenmaal als tekst, zoals hij in het boek staat, en eenmaal als een video-uittreksel uit het webinar dat ik onlangs gaf ter gelegenheid van de voorstelling van het boek.

De ideale reiscamera…
… heb je wellicht al in huis

Dit is tip #6 uit het boek ‘101 Tips voor Reisfotografie’: De ideale reiscamera… heb je wellicht al in huis!

Het mag gek lijken, maar de specificaties van je camerabody zijn wellicht het laatste waar je je zorgen moet over maken bij reisfotografie. Alle camera’s die de laatste jaren geproduceerd zijn, bieden een beeldkwaliteit waar een grootmeester uit de reisfotografie zoals Steve McCurry in zijn hoogdagen alleen maar van kon dromen. Een 24 megapixel camera, tegenwoordig zowat de instapresolutie, levert foto’s van 6.000 x 4.000 pixels. Om op groot formaat af te drukken, volstaat een resolutie van 150 dpi (dots per inch). Je kan dus je reisfoto’s probleemloos tot 40 inch of één meter breed afdrukken. Met speciale software zoals Gigapixel AI van Topaz Labs kan je die afmetingen nog verdubbelen zonder al te veel kwaliteitsverlies. Tenzij je van plan bent om flink te croppen (zoals bij wildlife-fotografie wel eens nodig is), heb je wellicht voldoende aan de camera die je al hebt en kan je het budget voor een camera-upgrade beter aan een vliegtuigticket of een lichtsterke portretlens (zie verder) besteden. Indien je toch van plan bent om een nieuw toestel aan te schaffen, overweeg dan een systeemcamera. Dit type heeft geen optische zoeker meer maar een elektronische en dat heeft zo zijn voordelen:

  • Door het ontbreken van een spiegel is een systeemcamera kleiner, lichter en stiller. Bij reisfotografie zijn dit pluspunten.

  • Bij een systeemcamera zie je de foto al in je zoeker vóór je hem maakt. Je hebt dus minder kans op over- of onderbelichte foto’s. Die reallife preview is ook heel handig bij flitsfotografie.

  • Je hoeft als Belg of Nederlander niet ver te gaan om meer zon te hebben dan in je thuisland. Dat maakt het beoordelen van je pas gemaakte foto op het LCD-schermpje van een digitale spiegelreflex een pak moeilijker. Bij een systeemcamera kan je de foto herbekijken in de elektronische zoeker, waarbij je oog en je hoofd als een natuurlijke zonnekap fungeren.

Nog een aspect waar je wellicht iets meer aandacht aan wil schenken is of je nieuwe toestel voldoende stof- en (spat-)waterdicht is. Op reis wordt je camera namelijk meer blootgesteld aan de elementen dan thuis. Tenslotte is een tweede body geen overbodige luxe. Die kan als back-up dienen in geval van breuk of diefstal. Zelf heb ik jaren gereisd met twee identieke bodies: twee Fujifilm X-Pro 2’s of twee Fujifilm X-T3’s, met een breedhoekzoom op de ene en een portretlens op de andere. Zo moest ik amper lenzen wisselen. Die twee APS-C bodies wogen evenveel als één fullframe camera, maar boden me wel extra flexibiliteit en zekerheid. Nu ik vooral met een middenformaat camera werk, gebruik ik de supercompacte Fujifilm X100 soms als back-upcamera.

Bekijk hieronder wat er nog meer in mijn fotorugzak zit!


Aan de 101 tips zou ik er één willen toevoegen: stop dit boek in je bagage.
— Johan Depoortere

Vond je deze tip interessant? In ‘101 Tips voor Reisfotografie’ vind je er nog 100 andere! Het boek is vanaf midden juli verkrijgbaar en je kan het nu vooraf bestellen in een Standard en een Deluxe Edition. De Standard Edition omvat het gedrukte boek (inclusief verzending naar België of Nederland) en kost €32.95 maar 90% van de mensen die het boek vooraf bestellen kiezen voor de Deluxe Edition: voor slechts €17 extra ontvang je namelijk bovenop het gedrukte boek ook nog de PDF ebook versie (t.w.v. €24.95) én een set Nederlandstalige video-tutorials (t.w.v. €49.95) waarin ik je het verhaal en de nabewerking van 10 van mijn favoriete foto’s uit het boek verklap. Tijdelijk kost de Deluxe Edition van ‘101 Tips voor Reisfotografie’ slechts €49.95 i.p.v. €69.95. Inclusief verzending naar België of Nederland.

Heb je extra veel tijd om te lezen deze zomer? Dan is Triple Deluxe iets voor jou: de bundel van de Deluxe Editions van mijn drie boeken: 101 Tips voor Reisfotografie, 101 Tips voor Straatfotografie en Flash! Flitsfotografie op locatie. Samen goed voor meer dan 750 pagina’s leesplezier en meer dan 7 uur video-tutorials. Gedurende juli slechts €99 i.p.v. €189.85.

Hieronder vind je een voorproefje van de layout en de inhoud van het boek!

 

Inbegrepen in de Deluxe Edition is deze Nederlandstalige video-tutorial van maar liefst 195 minuten waarin ik je het verhaal en de nabewerking achter tien van mijn favoriete reisfoto’s uit het boek uit de doeken doe!

 

Liever volledig digitaal?

101 Tips voor Reisfotografie is ook beschikbaar in een Standard - PDF en een Digital Deluxe versie (de PDF én de 10 voor-en-na tutorials).