Tussen Licht en Lightroom - Vision Driven Processing

Avondcursus over nabewerking van flitsfoto's in Lightroom en Photoshop

Fujifilm GFX 50S | GF32-64mmF4 R LM WR @ 33.8 mm | 1-125 sec at f - 8,0 | ISO 100.jpg

 

 

Tussen Licht & Lightroom

Avondcursus nabewerking flitsfoto's
22.10.2018 | 19u - 22u | Gent

'Hoe heb je dat gedaan?'
'Hoeveel is er in-camera en hoeveel is er Photoshop?'
'Vind je jezelf een fotograaf of een beeldbewerker?'

Het zijn vragen die ik wel meer krijg. Ik ben er zelf nog altijd niet uit wat ik nu liever doe: fotograferen of nabewerken. Maar wat zeker is: tijdens het fotograferen houd ik al heel sterk rekening met de nabewerking. Daarom doe ik tijdens de opname sommige dingen anders, omdat ik weet dat het de kwaliteit of de look van de foto achteraf ten goede zal komen. En alhoewel elke foto verschillend is, gebruik ik een paar gemeenschappelijke technieken.

De foto's hierboven hebben één ding gemeen: ik maakte overal gebruik van flitslicht en ik gaf de foto's een heel specifieke sfeer mee die deels in de camera en deels in Lightroom en Photoshop bekomen werd. In sommige foto's lijkt het alsof ik meerdere flitsers gebruikte. Soms is dat zo maar in de meeste gevallen (her-)gebruikte ik één en dezelfde flitser.

Op 22 oktober neem ik je mee op reis door een aantal van mijn beelden. Ik laat je aan de hand van de foto's die ik net voor en na de uiteindelijke foto maakte, zien hoe het idee voor een foto evolueert tot de uiteindelijke raw-opname. Via behind-the-scenes foto's zal ik je tonen hoe flitslicht een belangrijk onderdeel van die workflow is. Maar het verhaal eindigt daar niet: de hoofdrol in deze cursus is namelijk weggelegd voor het dynamische duo Lightroom en Photoshop. Je zal zien hoe ik via wat ik 'Vision Driven Processing' noem, mijn foto's bewerk in een consistente stijl waarvan het fundament al tijdens de opname gelegd werd. Op 22 oktober condenseer ik 25 jaar Photoshop-ervaring, 15 jaar ervaring met flitsfotografie en 10 jaar ervaring met Lightroom in een unieke avondcursus van drie uur.

 
Zoveel geleerd op zo weinig tijd!
— Els
 

Wat kan je verwachten op 22 oktober?

In deze intensieve avondcursus onthul ik een aantal meer geavanceerde technieken voor flitsfotografie en beeldbewerking. Ik neem je mee door de lichtopstellingen van een aantal foto's en toon je de volledige Lightroom- en Photoshop nabewerking ervan. Volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Welke lichtopstellingen ik gebruik en waarom
 • Waar ik mijn inspiratie haal voor belichting en nabewerking
 • Waarom je geen geld moet uitgeven aan achtergronden met texturen
 • Dat goed materiaal geen fortuinen hoeft te kosten
 • Hoe je een flitser boven zijn gewicht kan laten boksen
 • Layering Lights: hoe je met één flitser toch meerdere onderwerpen kan belichten
 • Vision-Driven-Processing: hoe je betere foto's kan krijgen door tijdens de opname al rekening te houden met de nabewerking
 • Waarom een statief je flitsfotografie kan verbeteren
 • Hoe je met flitslicht en Lightroom's Merge to Panorama functie foto's kan maken met een geweldige dieptewerking
 • Hoe je scherptediepte kan simuleren met Photoshop depth masks (dieptemaskers)
 • Hoe je via Color Grading in Lightroom en Photoshop je afgewerkte foto een extra filmische touch kan geven
 • Hoe je met lens flare een foto er organischer kan laten uitzien
 • Hoe je consistente looks kan creëren met Presets en Profielen
 • Hoe je door niet-destructief te werken volledige flexibiliteit behoudt over de intensiteit van je nabewerking
 • Hoe je 90 procent van je lokale aanpassingen met Lightroom's Radiaal Filter kan afwerken en daarmee massa's tijd kan besparen
 
I try to get it right in-camera...
... unless it’s easier to fix in Photoshop
— David Ziser
 
Fujifilm GFX 50S | GF110mmF2 R LM WR @ 110 mm | 1-125 sec at f - 2,0 | ISO 125.jpg

Ik houd van de weidse sfeer die breedhoek-lenzen geven, maar ik houd ook van de beperkte scherptediepte van een portretlens. Op 22 oktober leg ik je uit hoe je beide kan combineren tot de ultieme breedhoek-panorama's met beperkte scherptediepte. En uiteraard is ook deze foto afgekruid met wat flitslicht.

Na het volgen van deze cursus beschik je over een aantal nieuwe belichtings- en nabewerkingstechnieken en -ideeën die je in je eigen flitsfotografie op locatie en in de studio kan toepassen, van Varsenare tot Varanasi en van Charleroi tot Cherbourg!

Ook deze techniek, waarbij je het bestaande licht verbetert met flitslicht, komt op 22 oktober uitgebreid aan bod.

Standard of Deluxe? Aan jou de keuze!

'Tussen Licht en Lightroom' gaat door in Gentbrugge vlak bij Gent op maandagavond 22 oktober van 19 tot 22 u. De cursus wordt aangeboden in twee versies: Standard en Deluxe. In die laatste versie krijg je bovenop de toegang tot de cursus ook een volledige, meer dan twee uur durende Lightroom- en Photoshop voor- en-na-tutorial (opgedeeld in handige, kortere filmpjes) van één van de op de avond besproken foto's, zodat je alles nog eens rustig opnieuw kan bekijken (*). Deze tutorial alleen al heeft een adviesverkoopprijs van € 49,95.

Voor beide versies geldt een mooie vroegboekkorting wanneer je je plaatsje boekt voor 30 september.

 

 
 
 

Je kan een plaatsje boeken via de bovenstaande knoppen. Betaling gebeurt met Credit Card via een beveiligde verbinding. Dit is de snelste en handigste manier om aan de cursus deel te nemen. Beschik je niet over een Credit Card, dan kan je ook overschrijven. Stuur een mailtje met de cursus van je keuze en ik bezorg je de betalingsgegevens.

(*) Engelstalige tutorial, verwachte verschijningsdatum november 2018.


Een klassieke techniek die ik vaak gebruik om twee mensen te fotograferen is om ze apart te belichten en dan beide foto's samen te voegen in Photoshop: het resultaat is een foto die je normaal alleen maar met veel duurder, groter en zwaarder lichtmateriaal zou kunnen verkrijgen. Op 22 oktober leg ik je uit waar je allemaal moet op letten om met deze techniek overtuigende resultaten te bekomen.

Op 'Tussen Licht en Lightroom' toon ik je ook hoe je in Photoshop geloofwaardig de scherptediepte van je foto's kan veranderen via dieptemaskers.

Een belangrijk onderdeel in de nabewerking van elke foto is Color Grading: het gericht sturen van de kleuren en de verzadiging om de foto een specifieke sfeer te geven. Hiervoor put ik zelf veel inspiratie bij hedendaagse films en televisieseries.

FAQ

Moet ik zelf een camera, flitser en computer meenemen?

Dat hoeft niet: dit is een cursus, geen workshop waarbij je zelf aan de slag gaat. Alles wordt geprojecteerd op een groot scherm en de bedoeling is dat je mee volgt en daar waar je wenst eventueel nota neemt - een ouderwetse blocnote kan dus wel van pas komen.

Welke voorkennis van Lightroom en Photoshop heb ik nodig?

Ik wil je in deze cursus vooral inzichten meegeven en enthousiasmeren om nieuwe technieken uit te proberen. Omdat ik een aantal voor-en-na's bespreek, kan ik niet bij de basics stil blijven staan. Ik verwacht dus dat je een stevige basiskennis van Lightroom en Photoshop hebt: je weet wat laagmaskers en lagen zijn, je kent het principe van een aanpassingslaag, ... Maar zelfs voor wie nog niet zo ver staat, kan deze cursus de moeite zijn als eye-opener: je zal immers zien wat je met Lightroom en Photoshop kan doen. Bovendien krijg je in de Deluxe Edition een video-cursus met daarin de volledige nabewerking van één van de besproken foto's, waar veel van de besproken technieken nog eens terugkomen.

Is er een live demo met een model?

Neen, deze cursus focust vooral op geavanceerde technieken voor flitsfotografie op locatie die niet zomaar na te bootsen zijn in een studio-omgeving. Daarom vind ik het interessanter om je van de foto's die ik live zal bewerken de lichtopstelling te laten zien, ofwel via een behind-the-scenes opname, een lichtdiagram of een 3D-simulatie.

Voorwaarden:

Inschrijvingen zijn definitief. Indien je verhinderd bent, kan je steeds iemand jouw plaats laten innemen. Inschrijvingen worden niet terugbetaald.

Alhoewel dit hoogst ongebruikelijk is, behoudt MoreThanWords zich het recht voor om de cursus te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen. Je zal dan de mogelijkheid krijgen tussen een gedeeltelijke refund (waarbij de tutorial je opgestuurd wordt) of een volledige refund.