Straatfotografie-tip 02. De kermis: hoogmis voor de straatfotograaf

In de vorige tip vertelde straatfotograaf Willem Wernsen je al waar hij sommige van zijn onderwerpen vindt: in musea. Maar ook de andere kant van het culturele spectrum, de kermis, biedt onderwerpen zat voor zowel de gevorderde als de beginnende straatfotograaf, die nog niet zo goed mensen durft aan te spreken. Hieronder kan je lezen wat Willem hierover te zeggen heeft. Voor nóg meer praktische tips en tricks nodig ik je graag uit op de live online lezing ‘Straat op de Plaat’. gaat door op dinsdag 13 juni om 20u. Je kan je nu inschrijven aan het early bird tarief van slechts €14.95 i.p.v. 24.95. Kan je live niet kijken? Da’s geen probleem, want elke deelnemer ontvangt ook een replay-link om de lezing onbeperkt te kunnen herbekijken!

Moet je nog wat drempelvrees overwinnen, dan is de kermis een ideaal oefenterrein. De sfeer van draaimolens, eetkramen en schiettenten houdt mensen in de ban. Al dat opwindends rondom hen slorpt hun aandacht op. Zo hebben ze minder oog voor straatfotografen op zoek naar interessante onderwerpen. Bovendien zijn mensen meestal goedgehumeurd bij een bezoekje aan de kermis.

Er wordt sowieso al heel wat gefotografeerd onder elkaar.: jonge ouders maken kiekjes van hun kinderen op de draaimolen. Jongeren willen hun stoere escapades op de botsautootjes vastleggen. Een extra fotograaf valt dus amper op. Ga je vooral niet verbergen, maar beschouw jezelf als een van de bezoekers met een extra oog. Geniet van het plezier van de mensen en probeer het ook vast te leggen. Als je midden tussen de mensen loopt, maak je makkelijker deel uit van de actie. Daar midden in fotograferen met een beetje brede lens geeft meteen ook de sfeer van de kermis weer.

Interessante plekjes zijn ook de lokethokjes waar de kermisexploitant zijn tickets verkoopt. Soms zijn het heel kleine huiskamertjes op zich, waar zelfs het geliefde huisdier zijn stekje heeft. Honden, katten, ja zelfs kanaries en papegaaien heb ik er al gespot.

Tegen de avond wordt de fotobeleving op een kermis helemaal anders. De lichteffecten van de kermisattracties geven een andere magie dan overdag. Door te werken met langere sluitertijden kan je beweging meepakken in je beeld. Als je een camera met beeldstabilisatie hebt, kan je die beweging combineren met een scherpe elementen in je beeld. Wat er ook van zij: het fotoplezier dat je kan beleven tussen de kermisgasten kan al snel het broodnodige duwtje-in-de-rug zijn om dit ook gewoon tussen mensen op straat uit te proberen.

Wil je je eigen straatfotografie verbeteren?

Vond je deze tip interessant? Schrijf je dan in voor de lezing ‘Straat op de Plaat’ of bestel het boek ‘101 Tips voor Straatfotografie’, waar je nog 100 andere tips vindt om betere straatfoto’s te maken. Het boek is beschikbaar in een Standard Edition (gedrukt boek inclusief verzending naar België of Nederland) en een Deluxe Edition (gedrukt boek + PDF ebook + een video-tutorial over het werk van Willem + een video tutorial over hoe Willem zijn foto’s omzet naar Zwart-Wit + een set met 10 Zwart-Wit profielen voor Lightroom Classic en Photoshop).