Stockfoto's voor fotografen?

Als beroeps- of amateurfotograaf streef je er natuurlijk na om zoveel mogelijk met je eigen foto’s te werken. Maar… soms kan het gebeuren dat je eens een foto nodig hebt die je niet zomaar zelf kan maken. Bijvoorbeeld als onderdeel van een composite, of een specifieke achtergrond voor een portret. Of misschien heb je wel wat foto’s nodig van vintage fototoestellen om je website wat bij te werken. Of misschien werk je als fotograaf ook nog als lay-outer of designer. Redenen genoeg om af en toe eens een foto nodig te hebben die je zelf niet gemaakt hebt. Maar… waar vind je die. Zomaar van internet plukken mag natuurlijk niet, want daarmee schend je het copyright van de fotograaf. Er zijn wel websites waar je gratis foto’s kan downloaden (zoals Pexels.com), maar vaak weet je toch niet of er bijvoorbeeld wel een model release bij hoort, en dergelijke.

Stockfoto’s

De meest voorkomende optie om als fotograaf op een wettelijk correcte manier foto’s te gebruiken die je zelf niet gemaakt hebt, is door gebruik te maken van een website die stockfoto’s verkoopt. Dat zijn foto’s die je rechtenvrij kan gebruiken, in ruil voor een vergoeding. Vaak werken dergelijke sites met een abonnement, waardoor ze duur uitkomen voor wie slechts af en toe een foto nodig heeft. Bij anderen kan je dan weer per stuk betalen, maar kosten de foto’s 10 dollar of meer, per stuk.

Dé deal van het jaar: 100 stockfoto’s voor slechts US$39

Depositphotos heeft een eenvoudige maar krachtige interface. Je kan foto’s zoeken en filteren op tal van criteria en degene waarover je nog twijfelt opslaan in virtuele mappen per thema. Hier zie je hoe ik in een handomdraai een mapje met achtergrondtexturen aanlegde. Wanneer je dan wilt, kan je een credit inruilen om er eentje te downloaden.

En dat is waar Depositphotos om de hoek komt kijken. Depositphotos is een bibliotheek met meer dan 195 miljoen hoogwaardige en royaltyvrije stockfoto's en vectorafbeeldingen. Normaal werken zij ook met een abonnementssysteem, maar nog gedurende een paar dagen (tot 16 mei!) hebben ze een speciale aanbieding: 100 stockfoto’s voor US$39! Je leest het goed. Voor een eenmalige betaling van US$39 krijg je de mogelijkheid om 100 stockfoto’s te downloaden van hun site. Je hoeft dat niet ineens te doen: je krijgt 100 credits die je – desgewenst één per één – kan inruilen voor een stockfoto van je keuze. En best of all: de credits zijn onbeperkt geldig. Je kan ook meerdere deals combineren: verwacht je veel stockfoto’s nodig te hebben, dan kan je bv. 3 deals stapelen en voor US$117 300 credits aankopen. Doe het alleen voor de teller op nul staat want daarna is de deal terug ‘off the table’.

Luchten, achtergronden, …

Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld het uitbouwen van een eigen bibliotheek achtergrondtexturen of een bibliotheek luchten om te gebruiken in Photoshop of Luminar. Voor 39 cent per achtergrond of lucht kan je echt niet ‘sukkelen’.

Hoe bestellen?

Bestellen kan via de knop hieronder:

Nog niet zeker of het wel iets voor je is? In de video hieronder leg ik alles haarfijn uit, en zie je mij zelf mijn eigen bestelling plaatsen, zodat je meteen ook ervaart hoe eenvoudig het is. In de video heb ik het nog over de oorspronkelijke deadline van 16 mei, maar die is verlaat naar 22 mei!

Laat alvast weten in de comments waarvoor je van plan bent je stockfoto’s te gebruiken!