Maak kennis met Luminar Flex en bespaar 10 €

Als er één ontwikkelaar van beeldbewerkingssoftware is die er qua nieuwe ontwikkelingen flink de pas in houdt, dan is het Skylum wel, het vroegere Macphun.

Eind vorig jaar bracht Skylum een update uit voor Luminar 2018, Luminar 3 genaamd. Luminar had al een paar interessante filters aan boord, zoals het Accent AI filter, dat gebruik maakt van Artificiële Intelligentie om automatisch je foto’s te verbeteren. Recent werd nog de AI Sky Enhancer toegevoegd, die - je raadt het al - automatisch luchten herkent en verbetert. Een ander sterk punt was de mogelijkheid om met lagen en laagmaskers te werken.

Luminar 3…

De Luminar 3 update voegde ook een heuse Bibliotheekfunctie toe, of toch het begin ervan. Je kon het wel als een plug-in gebruiken, maar het was niet echt de bedoeling en de workflow was ook niet ideaal. Op die manier profileerde Skylum zich meer en meer als een Lightroom alternatief. Maar… niet iedereen wil zomaar zijn workflow compleet overboord gooien. Sommige mensen (zoals ikzelf) zouden liever de sterke functies van Luminar (de AI filters) combineren met de - op dit moment nog altijd veel sterkere - databasefuncties van Lightroom. Voor die mensen is er nu… Luminar Flex.

… versus Luminar Flex

Luminar Flex is eenvoudig gezegd Luminar 3 zonder de Bibliotheekfunctie maar met de mogelijkheid om Luminar te gebruiken als plug-in voor Lightroom, Photoshop, Photoshop Elements en Photos (op Mac).

Bestaande Luminar 2018 of Luminar 3 gebruikers krijgen nu een gratis licentie op de huidige versie Luminar Flex, en dat is behoorlijk sympathiek van Skylum. De code voor die gratis versie vind je als Skylum-klant in je Skylum-account. Skylum heeft wel al laten weten dat vanaf nu Luminar 3 en Luminar Flex aparte ontwikkeltrajecten zullen krijgen en dat je voor updates wel apart zal moeten betalen. Maar dat lijkt me ook logisch. Je zal immers voortaan ofwel het ene, ofwel het andere willen gebruiken en dus maar één applicatie willen updaten.

Belangrijk om weten is ook dat Luminar 3 niet langer als plug-in bruikbaar zal zijn. Je zal dus als Skylum-gebruiker in de toekomst moeten kiezen tussen Luminar 3 als Lightroom-alternatief of Luminar Flex als Lightroom plug-in.

Bespaar 10 € met code ‘morethanwords’

Ben je nog geen Luminar-gebruiker, maar is je interesse gewekt, dan kan je Luminar uiteraard gewoon kopen. Dat kan via deze link. Luminar kost normaal 59 € inclusief BTW (ben je BTW-plichtig, dan kan je je BTW nummer ingeven om vrijstelling te bekomen) én je kan met code morethanwords nog eens 10 € besparen (klik op de blauwe tekst ‘Enter Promotional Code’ in je winkelkarretje). Artificiële Intelligentie was nog nooit zo goedkoop :-)

Luminar Flex in actie

In deze video zie je Luminar Flex in actie: ik bekijk ondermeer hoe je filters kan combineren, wat werkruimtes zijn, hoe je lokale aanpassingen kan doen en nog veel meer.

Ook voor Lightroom 6 gebruikers

Werk je nog met Lightroom 6, dan is Luminar Flex dubbel interessant. Als Lightroom 6 gebruiker heb je immers geen toegang (meer) tot Photoshop, en kan je dus ook niet met lagen werken. Met Luminar Flex haal je die laag-functionaliteit terug in huis, bovenop de andere mogelijkheden die Luminar Flex je biedt.

P.S. Ik vind dat Skylum met de introductie van Luminar Flex een goede zet gedaan heeft. Er is volgens mij op dit moment maar één volwaardig alternatief voor Lightroom, wanneer je zowel beheer als bewerking van je foto’s belangrijk vindt, en dat is Capture One. Meer daarover, inclusief een korte tutorial en informatie over hoe je 50 procent kan besparen op de Capture One versie voor Fujifilm en Sony gebruikers, lees je in deze blogpost.