De MoreThanWords Kerst- en Nieuwjaarscadeautips voor fotografen

Ben je nog op zoek naar een leuk fotografie-gerelateerd kerst-of nieuwjaarscadeau? Hieronder vind je een lijst met tien suggesties, van 29,95 € tot... 8.198 €. Kwestie van zelfs de meest veeleisende fotograaf tevreden te kunnen stellen :-)

1. Het meest praktische cadeau: Hoodman Hoodloupe

Het mag dan nu wel winter zijn, maar denk eens terug aan de zomer: heb je ook voor de zoveelste keer gevloekt toen je in volle zon het LCD scherm van je digitale spiegelreflex probeerde te inspecteren? De Hoodman Hoodloupe maakt komaf met dat probleem. Je plaatst deze loupe (beschikbaar in 3 en 3,2 inch formaat) over het LCD scherm van je camera zodat alle reflecties tegengehouden worden. Het resultaat is een super-contrastrijk beeld dat je perfect toelaat om je pas gemaakte foto te inspecteren en waar nodig bij te sturen. De Hoodloupe vergroot je beeld zelfs lichtjes en heeft een dioptrie-aanpassing voor brildragers. De Hoodloupe is één van die dingen waarvan je je afvraagt hoe je ooit zonder kon…

De Hoodman Hoodloupe schermt je LCD scherm af van de zon zodat je veel beter je pas gemaakte foto kan inspecteren op compositie en scherpte.

De Hoodman Hoodloupe schermt je LCD scherm af van de zon zodat je veel beter je pas gemaakte foto kan inspecteren op compositie en scherpte.

Hoodman Hoodloupe | Prijs: € 119

2. Het cadeau met de hoogste fun-factor: Instax Share SP-3

Met de bij Kerst en Nieuw horende familiefeestjes in het vooruitzicht, zullen er ongetwijfeld weer flink wat foto’s gemaakt worden. Meestal eindigen die echter in een verre uithoek van een harde schijf. Met de Instax Share SP-3 druk je je pas gemaakte foto’s onmiddellijk af. Indien je een Fujifilm systeemcamera met WIFI hebt, kan dat onmiddellijk via de camera zelf. Anders kan je werken met de gratis Instax Share App voor iOS en Android. De Share SP-3 drukt foto’s af in vierkant formaat. Want, zoals Huey Lewis al wist in 1986: it’s hip to be square.

De Instax Share SP-3 print vierkante foto's. Rechtstreeks aan te sluiten op Fujifilm camera's met WIFI maar ook bruikbaar via de gratis Instax Share smartphone app voor Android en iOS.

De Instax Share SP-3 print vierkante foto's. Rechtstreeks aan te sluiten op Fujifilm camera's met WIFI maar ook bruikbaar via de gratis Instax Share smartphone app voor Android en iOS.

Wil je er meteen een fototoestel bij, dan is de Instax Square SQ10 iets voor je: daar heb je printer en digitale camera in één! De Instax Share is alvast mijn geheime wapen op reis: sommige van mijn favoriete reisportretten heb ik aan deze kleine printer te danken!

De Instax Square SQ10 heeft niet alleen een printer maar ook een camera aan boord.

De Instax Square SQ10 heeft niet alleen een printer maar ook een camera aan boord.

Instax Share SP-3 | Prijs: € 199. Liever de zwarte versie? Die wat bij de redactie van dit artikel ook op voorraad bij Foto Coudenys.

3. Het cadeau waarbij je ook jezelf niet hoeft te vergeten: mijn Boek Flash! + gratis eBook

Onder de kerstboom horen natuurlijk ook boeken en misschien vind je zelfs een plaatsje voor mijn boek ‘Flash! Flitsfotografie op locatie’. Dit boek leert je op 200 bladzijden alles over het werken me reportage- en zwaardere studioflitsers op locatie.

Tot 31/12 krijg je bij aanschaf van het boek het eBook gratis. Dan kan je dat laatste voor jezelf houden terwijl je het eerste cadeau geeft!

03 FlashCover2D promo.png

Flash! Flitsfotografie op locatie | Prijs: € 32,95 - tot 31.12.2017 inclusief eBook-versie. (Kies Optie 2: gedrukte boek + PDF eBook PROMO bundel)

4. Het meest chauvinistische cadeau (voor de Vlamingen, althans): het Boek Fotogeniek Vlaanderen

Houdt degene waarvoor je een cadeautje moet kopen meer van landschapsfotografie? Koen De Langhe, één van Belgiës bekendste landschapsfotografen, heeft net een nieuw boek uit: Fotogeniek Vlaanderen. Het boek bevat niet alleen mooie landschapsfoto’s, maar geeft ook tekst en uitleg waar die plaatjes tot stand gekomen zijn zodat je zelf de streek kan verkennen en kan proberen om zelfs beter te doen dan Koen! Cadeautip-in-de-tip: mist is een geweldige sfeermaker in landschapsfoto's. Collega landschapsfotograaf Bart Heirweg ontwikkelde helemaal zelf een app die je via mail en SMS waarschuwt wanneer er mist te verwachten valt. Zo hoef je niet nodeloos vroeg uit de veren. Meer over Mistradar vind je hier.

Het boek fotogeniek Vlaanderen bevat tekst en uitleg bij 125 fotogenieke locaties in Vlaanderen.

Het boek fotogeniek Vlaanderen bevat tekst en uitleg bij 125 fotogenieke locaties in Vlaanderen.

Fotogeniek Vlaanderen | Prijs: € 29,95

5. Het meest flitsende cadeau: de Godox AD200

In deze donkere winterse tijden is het grootste cadeau dat je iemand kan geven misschien wel licht! Licht dat beschikbaar is waar en wanneer je wil: de AD200 is een off-camera flitser die de kracht van 2,5 reportageflitsers bundelt in een pakketje dat amper groter of zwaarder is dan één.

De Godox AD200 wordt geleverd met twee verwisselbare koppen: de ene is van het reportage-flitser type, de andere lijkt meer op de flitsbuis die je ook in studioflitsers aantreft. Die laatste is vooral interessant wanneer je het licht mooi in alle ri…

De Godox AD200 wordt geleverd met twee verwisselbare koppen: de ene is van het reportage-flitser type, de andere lijkt meer op de flitsbuis die je ook in studioflitsers aantreft. Die laatste is vooral interessant wanneer je het licht mooi in alle richtingen in een lichtomvormer wil verstrooien.

FUJIFILM GFX 50S | GF32-64mmF4 R LM WR @ 32 mm | 1-250 sec. bij f - 4,0 | ISO 500 | Godox AD200 in SMDV Softbox

FUJIFILM GFX 50S | GF32-64mmF4 R LM WR @ 32 mm | 1-250 sec. bij f - 4,0 | ISO 500 | Godox AD200 in SMDV Softbox

De meeste beelden die ik tijdens mijn recente workshop in India maakte, zijn met de AD200 gemaakt. De AD200 ondersteunt HSS en TTL en heeft een ingebouwde radio-ontvanger voor Nikon, Canon, Sony, Fujifilm en Olympus. Je hebt enkel nog de merkspecifieke Godox X1-T of XPro zender nodig en je hebt een extra lichtje voor in de kerstboom!

Wil je er meer over weten, bekijk dan even deze video.

De AD200 heeft een verwisselbare, oplaadbare lithium-ion batterij die tot 400 full power flitsen meegaat.

De AD200 heeft een verwisselbare, oplaadbare lithium-ion batterij die tot 400 full power flitsen meegaat.

Godox AD200 | Adviesverkoopprijs: € 399

6. Het meest leerrijke cadeau: Een abonnement op Photofacts Academy

Om goeie foto’s te maken heb je niet alleen materiaal nodig maar ook kennis. Daar kan Photofacts Academy (PFA) je bij helpen. PFA is het geesteskind van de Nederlandse fotografieblogger Elja Trum en mezelf. 4 jaar geleden zijn we gestart met een online Nederlandstalige Lightroom cursus. Ondertussen staan er meer dan 40 cursussen online (goed voor samen meer dan 100 uur Nederlandstalige video-training) en elke maand komt er een nieuwe bij. De topics variëren van portretfotografie over flits- en landschapsfotografie tot nabewerking met Lightroom, Photoshop en plug-ins.

06 PFA.png

Cadeaubon Photofacts Academy | 29 € (3 maand) - 59 € (zes maand) - 119 € (1 jaar)

7. Het cadeau dat zich gespreid over de tijd laat geven: een Abonnement op Shoot

Shoot is al jaren hét toonaangevende fotografietijdschrift in België. Met een mooie mix tussen technische artikels, how-to adviezen, materiaal-reviews en meer beschouwelijke teksten. Ondermeer Bart Heirweg, Koen De Langhe, Tom Museeuw, Bert Stephani en yours truly schrijven er artikels voor. Een abonnement kost 39 € en je krijgt er momenteel (opgelet, selecteer de correcte optie bij het bestellen) gratis een USB stick bij met het volledige archief van 2009 tot en met 2017!

ShootCover.jpg

Jaarabonnement Shoot | Prijs: € 39 

8. Het meest persoonlijke geschenk: een fine art foto-afdruk van een van je eigen foto’s

We fotograferen meer dan ooit tevoren maar tegelijkertijd wordt er minder dan ooit afgedrukt. En dat is jammer, want een foto komt nog altijd het beste tot zijn recht aan de muur. Wie geen printer heeft (zelf werk ik met een Epson op Haehnemuehle FineArt Baryta papier) of groter wil afdrukken dan wat zijn eigen printer aankan, moet beslist eens een kijkje nemen bij Whitewall. Op het recente Salon de la Photo in Parijs was ik alvast erg onder de indruk van de verschillende afwerkingsmogelijkheden en -kwaliteit. Vind je je eigen foto’s (nog) niet goed genoeg om cadeau te doen, dan kan je natuurlijk ook een print van een andere fotograaf cadeau doen. De Nederlandse straatfotograaf Willem Wernsen heeft momenteel een aanbieding waarbij je bij aankoop van zijn boek 'China' er gratis een gesigneerde A4 print van één van de foto's van het boek bij krijgt. Aan jou de keuze wat je voor jezelf houdt en wat je cadeau geeft :-)

Fine Art Print van je eigen foto's: www.whitewall.com
Hardcover fotoboek 'China' van Willem Wernsen inclusief gesigneerde A4 print | Vanaf € 47,50

9. Het meest gewrichtsvriendelijke cadeau: een tekentablet

Een steeds belangrijker wordend onderdeel van de digitale fotografie-workflow is de nabewerking. Wie vaak lokale correcties wil maken (stukken van je beeld lichter of donkerder maken, bijvoorbeeld), weet dat dat met een muis onbegonnen werk is.

Dit is het instapmodel van Wacom: de Intuos Photo.

Dit is het instapmodel van Wacom: de Intuos Photo.

Enter the Wacom tablet: met zo’n tekentablet kan je veel preciezer lokale correcties maken of dingen selecteren in Photoshop. Bovendien ligt een pen veel beter in de hand dan een muis, zodat een tablet ook ergonomischer is. Wacom heeft tekentabletten in alle prijscategorieën: van de instap Intuos XXX over de Intuos Pro Medium (die ik zelf gebruik) tot de Cintiq reeks, die scherm en tablet combineren.

De Intuos Pro lijn van Wacom heeft meer programmeerbare knoppen en een handige touch ring, waarmee je bv. snel kan in- of uitzoomen, of je penseel groter of kleiner kan maken. Zelf werk ik met de Intuos Pro Medium.

De Intuos Pro lijn van Wacom heeft meer programmeerbare knoppen en een handige touch ring, waarmee je bv. snel kan in- of uitzoomen, of je penseel groter of kleiner kan maken. Zelf werk ik met de Intuos Pro Medium.

Neusje van de Wacom-zalm is de Cintiq-lijn: daarbij teken je rechtstreeks op het drukgevoelige scherm. De Cintiq is er in 13, 16, 22 en 27 inch. Er bestaat ook een Cintiq met een ingebouwde Windows computer: de Mobilestudio Pro.

Neusje van de Wacom-zalm is de Cintiq-lijn: daarbij teken je rechtstreeks op het drukgevoelige scherm. De Cintiq is er in 13, 16, 22 en 27 inch. Er bestaat ook een Cintiq met een ingebouwde Windows computer: de Mobilestudio Pro.

Wacom tekentablet | Prijs: € 99 voor de Intuos Photo Small - € 349 voor de Intuos Pro Medium 

10. Het meest extravagante cadeau: een Fujifilm GFX!

Natuurlijk laat vriendschap of liefde zich niet in geld uitdrukken, maar heb je een significant other waarvoor je iets heel speciaals wil kopen (of zoek je gewoon een excuus om er jezelf eentje cadeau te doen), dan zit je bij de Fujifilm GFX50S aan het goede adres. Zelf fotografeer ik al een jaartje met dit toestel en het is mijn favoriete camera. Hij is natuurlijk helemaal in zijn element in een studio, maar is ook licht genoeg om als reportagecamera gebruikt te worden - in de video onderaan deze blogpost zie je mij in actie met de camera in Varanasi, India. De GFX heeft een resolutie van 50 megapixel en een gigantisch dynamisch bereik. Ideaal voor landschapsfotografen.

gfx.jpg

De GFX heeft een adviesverkoopprijs van 6.995 € inclusief BTW maar tot begin januari loopt er een actie waarbij je bij aankoop van een GFX en één lens maar liefst 1.300 € korting krijgt. Met het bedrag van die korting koop je alle andere cadeautjes van deze lijst - met nog geld terug :-) Ook op de individuele GF lenzen zijn er kortingen.

Het detail en dynamisch bereik van de Fujifilm GFX bestanden is gewoonweg verbluffend!

Het detail en dynamisch bereik van de Fujifilm GFX bestanden is gewoonweg verbluffend!

Fujifilm GFX | Prijs: 6.995 € inclusief BTW body only. Er is momenteel een cashback van € 1.300 bij aankoop van body met om het even welke GF lens. Mijn persoonlijke favoriet qua lenzen is de GF 32-64. Deze blogpost vertelt je er meer over.

In België vind je de GFX ondermeer bij Art & Craft, Foto Coudenys en Grobet. In Nederland ondermeer bij Cameraland.