Sensorstof spotten met Curves

Uiteraard denk je bij het Curves gereedschap natuurlijk in eerste instantie aan contrastaanpassingen. Maar… het kan ook handig van pas komen om sensorstof in een foto op te sporen, dat anders misschien onopgemerkt zou blijven tot op het moment dat je die grote, dure print aan de muur wilt hangen.

Sensorstof via ‘Vlekken verwijderen’

De ‘klassieke’ manier om in Lightroom Classic sensorstof op te sporen gaat als volgt:

  1. Activeer het retoucheergereedschap (1)

  2. Vink ‘Vlekken visualiseren’ aan (2)

  3. Experimenteer met de gevoeligheidsregelaar (3)

Vlekken in je foto duiken dan normaliter op als donut-vormige witte cirkels, zoals je kan zien in de schermafdruk hierboven. Dat betekent niet altijd dat er iets loos is, maar het verdient wel verdere inspectie.

Maar… de Vlekken visualiseren knop werkt niet altijd… In de foto van de Rotterdamse Erasmus brug hieronder lijkt er niets aan de hand.

Net zoals ze bij misdaadseries à la CSI Miami een speciale spray hebben om vlekken te visualiseren, kan je in Lightroom (tijdelijk) een extreme curvesaanpassing gebruiken om vlekken op te sporen. In de schermafdruk hieronder zie je dat een sterke contrastaanpassing niet één maar zelfs twee relatief grote en vervelende vlekken blootlegt.

Heb je iets bijgeleerd in deze blogpost? Bedenk dan even wat je allemaal kan leren tijdens het volledige webinar dat ongeveer 90 minuten zal duren – al weet je maar nooit met mij, het kan ook wat uitlopen ;-) Voor slechts €14.95 (inclusief replay-link) leer je alles over één van Lightroom’s belangrijkste gereedschappen. Klik hier om je in te schrijven.

In het nieuwe webinar ‘De Kracht van de Curve’' maak je aan de hand van voorbeelden uit portret-, architectuur-, reis-, landschaps- en straatfotografie kennis met dit krachtige globale en lokale gereedschap in Lightroom Classic. Na het volgen van dit webinar heeft het Curves gereedschap geen geheimen meer voor je en heb je een nieuwe, belangrijke pijl op je boog om je foto’s nog beter en efficiénter te bewerken.

PRAKTISCH
➡️ Waar? Online, vanuit je luie zetel
➡️ Wanneer? Maandag 12 februari, 20u
➡️ Wat kost het? Slechts €14.95 in voorverkoop (tot en met vrijdag 9 februari), daarna €24.95
➡️ Wat als ik live niet kan kijken? Da's geen probleem, want je ontvangt ook een replay link om het webinar te herbekijken zo vaak als je wenst!