Drie producten die mijn aandacht trokken op Photokina

De grote Photokina beurs is al weer voorbij. Ik was er vorige week dinsdagavond en woensdag voor een blitzbezoek. Ik had niet de tijd om alle stands te bezoeken (teveel gebabbeld met bekenden, wat eigenlijk de hoofdreden was om naar de beurs te gaan in the first place) maar ik ging ondermeer langs bij die van Fujifilm, Godox en SMDV, drie merken waar ik graag en veel mee werk:

Fujifilm GFX 50R en GFX 100 concept

De GFX 50R ziet er uit als een grote X-E3. Hij is breder dan de GFX 50S maar een pak minder diep. Foto © Fujifilm

De GFX 50R ziet er uit als een grote X-E3. Hij is breder dan de GFX 50S maar een pak minder diep. Foto © Fujifilm

Het zal je niet verbazen dat ik als Fujifilm ambassadeur nogal lang op de Fujifilm stand rondgehangen heb. Daar was ondermeer de nieuwe X-T3 te bekijken (de autofocus is daar flink verbeterd ten opzichte van de voorgangers) maar de talk of the (Fujifilm) town was toch de nieuwe GFX 50R en het prototype van de GFX 100S. Die eerste is een rangefinder versie van de GFX 50S waar ik al uitvoerig over geblogd heb en die mijn favoriete camera ooit is. De 50R heeft identiek dezelfde beeldkwaliteit aan boord als de 50S maar kost een pak minder: voor 4.500 euro is hij de jouwe. En alhoewel dat nog altijd flink wat geld is, is het relatief goedkoop voor een middenformaat 50 megapixel camera. Als je wil weten waartoe de sensor in staat is, lees dan nog even deze blogpost van me.

Prototype van de GFX 100S. Fase-detectie, 100 megapixels en een gestabiliseerde sensor. We weten weeral waarvoor gespaard :-) Foto © Fujifilm

Prototype van de GFX 100S. Fase-detectie, 100 megapixels en een gestabiliseerde sensor. We weten weeral waarvoor gespaard :-) Foto © Fujifilm

Misschien nog interessanter was de aankondiging dat Fujifilm aan een GFX 100S aan het werken is: deze camera wordt in de loop van volgend jaar verwacht en hij zou ‘s werelds eerste middenformaat camera zijn met fase-detectie pixels (en dus snellere autofocus) en met een gestabiliseerde sensor.

Godox AD400 Pro

Products_Witstro_Flash_AD400Pro_04.jpg

Hij is al een tijdje uit, maar op de Godox stand zag ik voor het eerst de AD400 Pro in het echt, het kleine broertje van de AD600 Pro. De 600 Pro is een geweldig toestel (600 Ws met een recycle-tijd van slechts 1 seconde), maar voor veel fotografen misschien net wat overkill. De 400 Pro is eigenlijk in alle opzichten 2/3 van een 600 Pro: 2/3 van het gewicht, 2/3 van het volume, 2/3 van de power en… (iets meer dan) 2/3 van de prijs. Interessant is ook dat je bij de AD400 aparte adapters kan bijkopen voor andere merken van lichtomvormers, zonder dat het geheel groter wordt. De adapters zijn nu namelijk een modulair systeem: de 400 Pro wordt geleverd met een Bowens-versie, maar je kan deze zelf losschroeven en vervangen door pakweg een Elinchrom versie, zodat je je Elinchrom modifiers kunt gebruiken.

Godox Adapter Ring.png

Wat ook veel bekijks had op de Godox stand was het prototype van een flitser met een ronde kop, duidelijk ‘geïnspireerd’ op de Profoto A1.

SMDV Strip Lights!

Op de stand van SMDV vielen vooral de nieuwe Mega softboxen op, waar ik hier en hier al uitgebreid over blogde. Maar SMDV had nog een interessante andere nieuwigheid: 3 strip lights van 120, 150 en 180 cm. Ik gebruik deze lichten meer en meer als contourlicht voor full-body shots en het feit dat SMDV er nu ook in zijn gamma heeft met hetzelfde gebruiksgemak, kwaliteit en snelheid van opzetten en afbreken is goed nieuws. Uiteraard zijn er ook grids voor beschikbaar.

strip softbox.png