Process & Print: hands-on workshop straatfoto's omzetten en afdrukken in zwart-wit

Maandag 9 juli 2018 | Gent | 09u30 - 17u

Zoveel geleerd op zo weinig tijd
— Els

UPDATE: Deze workshop is volzet. Je kan echter nog steeds het formulier hieronder invullen en je komt dan op de wachtlijst te staan voor het geval er een plaatsje vrijkomt. Deze vrijgekomen plaatsen worden toegekend in functie van je plaatsje op de wachtlijst.

Ben je gebeten door straatfotografie? Misschien heb je zelfs al eens een workshop gevolgd? Dan weet je dat het maken van de foto maar een deel van het verhaal is. De workshop 'Van de Straat naar de Plaat' begint waar de workshop straatfotografie stopt: bij de opname. In deze workshop leer je onder deskundige begeleiding van Straatfotograaf Willem Wernsen en Lightroom- en Photoshop-expert Piet Van den Eynde je kersverse straatfoto's omzetten in prachtig, tijdloos zwart-wit. En dat dat meer inhoudt dan enkel de verzadiging van je foto op -100 zetten, tonen de onderstaande voorbeelden hopelijk aan. Het goede nieuws is dat een goede zwart-wit conversie helemaal niet veel langer hoeft te duren dan een matige, dankzij de technieken die je tijdens deze workshop leert.

Uniek aan deze workshop is dat we aan de slag gaan met je eigen beelden: iedere deelnemer stuurt op voorhand drie beelden in, waaruit Willem en Piet er telkens één selecteren en afwisselend bewerken. Willem baseert zich op analoge doka-technieken die hij digitaal toepast om zijn foto's naar zwart-wit te converteren. Zijn workflow is eerder Photoshop-centrische maar hij gebruikt ook Lightroom. Piet werkt dan weer vooral met Lightroom, maar kruidt bij met Photoshop waar nodig. Beide programma's komen dus uitgebreid aan bod. Zo leer je verschillende manieren om een foto mooi naar zwart-wit te converteren, want de ene plaat is de andere niet!

Op het einde van de workshop ga je niet alleen naar huis met de nodige kennis en tools om voortaan zelf sprankelende zwart-witten te maken, je krijgt ook een A3+ Fine Art Print van je eigen, bewerkte foto mee want het eindresultaat wordt live geprint op een Epson 3880. Alleen voor de signatuur moet je zelf nog zorgen :-) 

Hieronder lijsten we nog eens op wat je allemaal mag verwachten tijdens deze workshop.

Techniek:

 • do’s and don’ts van zwartwitconversie
 • wat kan je al tijdens de opname doen om tot betere zwart-witten te komen?
 • de verschillende methodes in Lightroom, Camera Raw & Photoshop
 • nuttige plugins zoals Silver Efex Pro en Alien Skin Exposure
 • digitaal doordrukken & tegenhouden (‘dodging & burning’) in Lightroom/Camera Raw en Photoshop
 • sneller resultaten bereiken met virtual copies en Lightroom presets.
 • elke deelnemer ontvangt Piet’s handelingenset voor doordrukken en tegenhouden in Photoshop t.w.v. 15 € én een set Lightroom zwart-wit presets t.w.v. 20 €. Tijdens de workshop leer je uiteraard hoe je deze goodies moet gebruiken!
 • niet-destructief werken met Smart Objects voor maximale flexibiliteit

Afwerking:

 • verschillende manieren om kaders en randen toe te voegen
 • simulatie van beperkte scherptediepte
 • toevoegen van filmkorrel
 • tinting & toning
 • afdrukken: de verschillende papiertypes

Afdrukken:

 • Afdruk-workflow
 • Waarop letten bij de aanschaf van een printer
 • De verschillende papier-types
 • Hoe zorg je dat de je print zo goed mogelijk lijkt op wat je op je scherm te zien krijgt?
 • Je beste foto's bundelen in een boek? Met de Boekmodule van Lightroom is het kinderspel

Praktisch:

 • Deze workshop gaat door op maandag 9 juli in bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge bij Gent. Er is een ruime goedkope parking voorzien. Voor een broodje over de middag wordt eveneens gezorgd.
 • Wat je nodig hebt is een laptop met daarop Lightroom en Photoshop. Voor de printer en het papier zorgen wij.
 • Aantal deelnemers: minimum 6, maximum 12. De prijs bedraagt 199 € inclusief BTW, broodjeslunch, thee, koffie en frisdrank. Wie inschrijft voor 15 juni betaalt slechts 149 €.

Inschrijven:

Om in te schrijven, vul je het bestelformulier hieronder in. Je ontvangt dan een betalingsuitnodiging en verdere info van de Stichting Fotografie Willem Wersnsen. 

UPDATE: Deze workshop is volzet. Je kan echter nog steeds het formulier hieronder invullen en je komt dan op de wachtlijst te staan voor het geval er een plaatsje vrijkomt. Deze vrijgekomen plaatsen worden toegekend in functie van je plaatsje op de wachtlijst.

Name *
Name
Ik schrijf me in voor de workshop van 9 juli en stem in met de annuleringsvoorwaarden *
 
 

* Annulatie tot 30 dagen voor workshop-datum: U kan gratis een andere persoon laten deelnemen of u ontvangt het inschrijvingsbedrag integraal terug. Annulatie tussen 29 en 15 dagen voor de workshop: U kan gratis een andere persoon laten deelenmen of u ontvangt 50% van het inschrijvingbedrag terug. Annulatie 14 dagen of minder voor workshop-datum of 'no-show': U kan gratis een andere persoon laten deelnemen. De annulatiekost is in dit geval 100 procent, ook als u niemand anders laat deelnemen. 
Wij behouden ons het recht voor deze workshop te annuleren indien er minder dan zes inschrijvingen zijn. In dat geval ontvang je uiteraard een volledige refund van je deelnameprijs.

 

Wat anderen vonden van de Lightroom-trainingen van MoreThanWords:

Onmiddellijk praktisch toepasbaar en een algemene, samenhangende uitleg over de hele werking van het programma. Aangenaam gegeven, voldoende tijd voor specifieke vragen zonder de algemene lijn uit het oog te verliezen.
— Geert
Ik was aangenaam verrast door de vakkennis en het enthousiasme van de lesgever.
— William
Vlotte manier van ‘lesgeven’ (weet geen beter woord [:-)] ), de vele super handige tips die je zelden leest op blogs/webpagina’s.
— Marijke