Control Your Flash - Zaterdag 13 oktober - Verbeke Foundation (Kemzeke bij Sint-Niklaas, BE)

SOLD OUT. Deze workshop wordt later herhaald. Schrijf je hieronder in op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe data.

Some workshops sell out fast. Subscribe to hear about new workshops first.

* indicates required
Preferred Newsletter Language | Gewenste Taal

SOLD OUT. Deze workshop wordt later herhaald. Schrijf je in op de nieuwsbrief hierboven om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe data.

Fotograaf Tom Museeuw (Fotofolio) en ondergetekende organiseren op zaterdag 13 oktober een nieuwe editie van de razend populaire workshop 'Control Your Flash!' (CYF). Tijdens deze unieke workshop over flitsen op locatie, maak je kennis met flitslicht in al zijn vormen. Uiteraard ga je zelf ook aan de slag met twee verschillende modellen. Wil je erbij zijn, wacht dan niet te lang: de vorige edities waren op minder dan één dag uitverkocht. Tickets bestellen kan vanaf vrijdag 7 september om 20u via deze link.

Workshop Control Your Flash! | zaterdag 13 oktober 2018

Veel fotografen denken dat flitslicht enkel nodig is wanneer er te weinig natuurlijk licht is. Maar het draait bij flitslicht niet om méér licht, maar vooral om beter licht. Deze workshop begint met een uiteenzetting en een live demo door beide begeleiders. Daarin zie je hoe zij flitslicht gebruiken in hun werk. In de namiddag ga je daarna zelf aan de slag om het bestaande omgevingslicht aan te vullen met of zelfs compleet te overpoweren door flitslicht. Je zal leren werken met kleinere reportageflitsers maar ook grotere en zwaardere studioflitsers op batterijen. Je leert wanneer je beter in TTL kan werken maar waarom je best ook verstand hebt van de manuele modus. Ook meer geavanceerde technieken zoals High-Speed Sync komen aan bod. Sneak preview? De behind-the-scenes video hieronder geeft je een goed beeld van het programma. Deze video werd trouwens gemaakt door Fujifilm ambassadeur Thomas Léonard met de gloednieuwe Fujifilm X-H1.


Je gastheren: Tom Museeuw en Piet Van den Eynde

Tijdens deze workshop werk je in twee groepjes afwisselend onder begeleiding van Tom Museeuw en Piet Van den Eynde. Beide fotografen hebben een passie voor licht en alhoewel ze beiden flitslicht in hun werk gebuiken, hebben ze heel verschillende stijlen. Tijdens de workshop zal je al deze nuances van flitslicht leren onderscheiden en gebruiken: van heel subtiel (maar toch essentieel) tot dramatisch. 

Tom Museeuw is een Belgisch fotograaf met jaren ervaring in het werken met modellen. Hij fotografeerde al tientallen modecollecties en kent dus als geen ander het belang van een goede belichting. Bovendien weet hij hoe je als fotograaf onder tijdsdruk toch keer op keer geslaagde foto's kan opleveren. Tom werkt zowel met bestaand licht als met continu kunstlicht en flitslicht. Als geen ander beheerst hij de kunst om diverse lichtbronnen te mengen tot een harmonieus geheel. Tom's specialiteit is het werken met flitslicht zonder dat het 'er geflitst uitziet'. Pas wanneer je dezelfde foto zonder flitser ziet, merk je hoe subtiel maar essentieel flitslicht was in het behalen van het eindresultaat.

Tom is een graag geziene spreker op lezingen en workshops en verstaat de kunst om moeilijke materie verstaanbaar te maken. Tijdens deze workshop fotografeer je onder Tom's deskundige begeleiding een vrouwelijk model in het kunstzinnige en inspirerende kader van de Verbeke Foundation.

Tom Museeuw | www.fotofolio.be

Piet Van den Eynde is gespecialiseerd in flitsfotografie op locatie. Of het nu Charleroi of Calcutta is, hij vertrekt nooit zonder een volledig opgeladen flitser (of twee, drie, ...) in zijn cameratas. Zijn stijl is wat dramatischer dan die van Tom, wat meteen het unieke aan deze workshop is: als deelnemer leer je de technieken om beide stijlen te creëren zodat je nadien zelf je eigen mengvorm kan creëren en accenten kan leggen. Die dramatiek wordt nog geaccentueerd door de lenzen die Piet gebruikt: zijn favoriete portretlens is... een groothoek!

Piet gaf al tientallen workshops en lezingen over flitsfotografie en is ook de auteur van een Flash! Flitsfotografie op locatie, één van de beste en meest populaire Nederlandstalige boeken over flitsfotografie. Tijdens deze workshop fotografeer je onder Piet's vakkundige begeleiding een danser of danseres. Naast statische poses leer je ook hoe je met flitslicht actie kan bevriezen op locatie. 

Piet Van den Eynde | www.morethanwords.be


Wat anderen zegden over de workshops van Tom en Piet...

 
Zo veel geleerd op zo weinig tijd
— Els
Ik ben het boek Flash! aan het lezen van Piet Van den Eynde en het is echt heel interessant en ongelooflijk goed uitgelegd. Zelfs voor een leek als ik op gebied van flashfotografie is het duidelijk en heel verstaanbaar. [...] Door het boek te lezen kan je ook te dure aankopen voorkomen. Ik raad het iedereen aan!
— Mie
 
 
De workshop van Tom is een echte aanrader. Zelden heb ik zoveel plezier en informatie gecombineerd meegemaakt. Tom is een echte entertainer die weet waar hij het over heeft. De aangeleverde tools gebruik in nog steeds in mijn dagelijks werk.
— Jean
Wil je op een leuke en spontane manier je fotografische vaardigheden naar een hoger niveau brengen dan is dit het juiste adres. Een zeer leuke workshop, die op een spontane en leerrijke manier wordt gegeven.
— Patricia
 

Control Your Flash! - Programma

Tijdens Control Your Flash! ga je na een introductie zelf aan de slag met modellen en flitsmateriaal. Je leert hoe je een goede locatie (aan interessante achtergronden geen gebrek bij de Verbeke Foundation) kan integreren in het concept van je shoot, hoe je de belichting voor de achtergrond en de flits onafhankelijk van elkaar kan instellen en hoe je de balans maakt tussen flits- en omgevingslicht. Je kan ook volop experimenteren met harde en zachte lichtomvormers. De opgedane kennis kan je op locatie aanwenden, waar ook ter wereld, zoals de voorbeelden hierboven aantonen.

10u: Verwelkoming met koffie/thee

10u30 - 12u15: Praktische live-demo door Tom en Piet

De groep wordt in twee gesplitst en bekijkt afwisselend Tom en Piet aan het werk in een real-life fotoshoot op locatie. Tijdens deze sessies leggen Tom en Piet ook de basisprincipes uit en vertellen ze je hun denkproces terwijl ze de foto opbouwen van start tot einde. Je ziet hoe het licht in verschillende stappen opgebouwd en bijgeregeld wordt. Op die manier krijg je de basis mee om na de middag zelf aan de slag te gaan.

12u15 - 13u15: Lichte lunch

Tijdens een lichte lunch in de kunstzinnige cafetaria van de Verbeke Foundation, heb je verdere mogelijkheid om vragen te stellen.

13u15 - 15u: Shooting gedeelte, deel 1

In de namiddag ga je in twee groepjes zelf aan de slag met de twee modellen, van achtergrondkeuze over belichting tot keuze van lens en cadrage. Uiteraard staan Tom en Piet je in de respectievelijke groepjes met raad en daad bij. Terwijl de eerste groep met Tom fotografeert, werkt de tweede groep met Piet. Om 15 u verzamelen we terug in de cafetaria en worden de rollen omgedraaid.

15u15 tot 17u: Shooting gedeelte, deel 2

De groepen wisselen en maken nu kennis met een ander model, een andere manier van flitsen en een ander merk van flitsers en lichtomvormers. Zo heb je tegen het einde van de dag kennis gemaakt met een uitgebreid scala aan materiaal en mogelijkheden.

17u tot 17u30: Afsluitende drink

Onder het genot van een afsluitend kopje koffie (of iets straffers) bekijken we nog even de gemaakte beelden en beantwoorden we je laatste vragen.

Op de workshop verklapt Piet je hoe je dit soort foto's kan maken waar zacht flitslicht gecombineerd wordt met het gebruik van een groothoeklens. Fujifilm GFX 50S | GF23mmF4 R LM WR @ 23 mm | 1-250 sec at f - 8,0 | ISO 200

Op de workshop verklapt Piet je hoe je dit soort foto's kan maken waar zacht flitslicht gecombineerd wordt met het gebruik van een groothoeklens. Fujifilm GFX 50S | GF23mmF4 R LM WR @ 23 mm | 1-250 sec at f - 8,0 | ISO 200


Praktisch, Prijs en Inschrijven

Deze workshop gaat door op zaterdag 13 oktober 2018 in de Verbeke Foundation in Kemzeke (op ongeveer een half uur rijden van Antwerpen en Gent). De prijs voor deze unieke workshop bedraagt 349 € inclusief BTW, entreegeld, modelvergoeding voor de twee modellen, koffie- en theebreak en een lichte lunch. Je kan ook volop gebruik maken van het materiaal dat onze sponsors ter beschikking stellen. 

Inschrijven kan vanaf vrijdagavond 7 september om 20 u stipt. De inschrijvingen verlopen volgens het 'first come, first served' principe via een gratis registratie op de ticketingsite EventBrite. Je zal dan daarna een betalingsuitnodiging ontvangen. 


FAQ

Wat moet ik meebrengen van cameramateriaal?

Je hebt enkel je camera (het merk is niet belangrijk) en je favoriete lenzen nodig. Denk zowel aan een een portretlens (genre 85 mm) en/of een telezoom (genre 70-200 mm) maar breng zeker ook een standaardzoom tot zelfs een breedhoeklens mee. Die zijn handig wanneer je een 'environmental portrait' wilt maken: een portret van het model in zijn of haar omgeving.

Wat moet ik meebrengen van flitsmateriaal?

Je hoeft geen flitsmateriaal of lichtomvormers mee te brengen: tijdens de Control Your Flash! workshop kan je kennis maken met het uitgebreide gamma van twee top-merken inzake flitsfotografie: Godox en Profoto. Op die manier kan je ook vergelijken wat jouw voorkeur geniet en vermijd je mogelijke miskopen. Wij zorgen ook voor radio-zenders.

Heb ik een laptop nodig?

Je hebt in principe de dag zelf geen laptop nodig. Piet zal je wel demonstreren hoe je tijdens het fotograferen met flitslicht al rekening kan houden met de nabewerking en hoe je daardoor meer uit je flitser(s) kan halen, maar deze technieken kan je gerust thuis zelf herhalen. De dag zelf focussen we op de praktijk camera, flitser en model, niet op de nabewerking.


All images on this page are © Tom Museeuw and © Piet Van den Eynde