The Light is Always Right: An Evening with Damien Lovegrove

Dinsdag, 22 mei 2018, 19u - 22u | Gent

De basis voor deze avondcursus werd 10 jaar geleden al gelegd...

Op 16 juli 2008, bijna 10 jaar geleden, zat ik op een vliegtuig richting Bristol, UK. Ik was net mijn werk in de financiële sector kwijt geraakt en aangezien ik het had gehad met cijfertjes, wou ik 'iets professioneels in de fotografie' proberen te doen. Tot dan toe was fotograferen namelijk gewoon een hobby geweest. In Bristol had ik een tweedaagse workshop geboekt bij Damien Lovegrove, die toen al straffe dingen deed met flits en natuurlijk licht.

 
 Een ballerina in een verlaten hotel in Cambodia.

Een ballerina in een verlaten hotel in Cambodia.

 

Ondertussen zijn we tien jaar verder. Ik heb zelf een boek geschreven over flitsfotografie, een online tutorial opgenomen én ik geef regelmatig zelf cursussen, maar die ene workshop bij Damien is mij om meerdere redenen altijd bijgebleven. Zo was het mijn eerste serieuze kennismaking met flitslicht op locatie en het werken met een professioneel model (dat later nog de cover van één van mijn Lightroom boeken zou sieren). Maar bovenal herinner ik me Damien's professionalisme, zijn dynamiek en zijn aanstekelijke enthousiasme. De man is één brok energie.

Daarom ben ik uitermate verheugd om, tien jaar later, Damien Lovegrove op mijn beurt naar Vlaanderen uit te kunnen nodigen voor...  

Lovegrove 57.jpg

The Light is Always Right

An Evening with Damien Lovegrove
22 mei | 19u - 22u | Gent (BE)

 
Never confuse hard light with harsh light. Harsh light is hard light used badly
— Damien Lovegrove

Deze drie uur durende avondsessie (in het Engels) omvat drie grote leerrijke delen:

 1. In een eerste deel overloopt Damien een aantal foto's uit zijn indrukwekkende portfolio en verklapt hij zijn beweegredenen waarom hij een bepaalde lichtbron of een bepaalde lens gebruikte. Er bestaat voor hem geen goed of slecht licht. Het hangt allemaal af van wat je met je foto wil zeggen.
 2. Tijdens het tweede (en langste) deel gaat Damien live aan de slag met een model, een paar flitsers en een paar lichtomvormers. Hij zal goochelen met de richting van het richt en de keuze van lichtomvormer om met hetzelfde model en dezelfde achtergrond toch drastisch verschillende resultaten te bekomen. Na het bekijken van deze demo wil je niet meer materiaal, maar zal je zien hoe je je bestaande materiaal op nieuwe manieren kan gebruiken! Damien zal je ook voorstellen aan zijn 'trusted old friend'. Wie of wat dat is, verneem je op 22 mei!
 3. In het laatste deel overloopt Damien kort zijn Lightroom workflow. Kort, omdat hij de look al 95 procent in de camera goed krijgt. Toch heeft hij een aantal handige tips voor je in petto, ondermeer over het drukklaar maken van foto's.
 
What could possibly go wrong?
— Damien (wanneer hij weer eens on-stage aan het experimenteren is)

Wat je zal leren tijdens deze avondcursus:

 • Werken met hard en zacht licht: wanneer wat kiezen
 • Van zacht naar dramatisch: hoe verschillende looks creëren met hetzelfde basismateriaal
 • Hoe je je foto's zo goed 'out-of-camera' krijgt, dat je nabewerking tot een minimum beperkt kan worden
 • Quick Lightroom fixes: waarom Damien maximaal één minuut per foto aan de nabewerking spendeert
 • Hoe je model dirigeren voor maximale impact
 • Dat goed lichtmateriaal geen fortuinen hoeft te kosten
 • En natuurlijk tal van kleinere tips & tricks die je mag verwachten van iemand met meer dan dertig jaar fotografie-ervaring en een achtergrond als BBC-lichtman

Praktisch, prijs en locatie

 • Deze avondcursus met live fotoshoot gaat door op dinsdagavond, 22 mei in Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge bij Gent (België)
 • Belangrijk: de avond gaat door in het Engels!
 • Koffie, thee en water worden voorzien. Na afloop trakteert Damien je nog graag op een Stella - zijn favoriete biertje wanneer hij in België is. Voor wie Stella maar Heineken vindt wordt een glaasje cava voorzien!
 • Er zijn twee soorten tickets beschikbaar: het Standard Edition ticket geeft je toegang tot de lezing, maar de beste value for money bekom je ongetwijfeld met het het Ultimate Edition ticket: dit omvat naast toegang tot de lezing ook:
  • de eBook-versie van mijn boek Flash! Flitsfotografie op locatie (t.w.v. € 24,95);
  • mijn 'Piet's Power Preset Pack, Vol 01' Lightroom presets (t.w.v. € 14,95) maar bovenal...
  • Damien's pas uitgekomen video-tutorial Lumen (t.w.v. € 75), die overal razend enthousiaste reviews oogst.
 • De totale waarde van deze extra's alleen is al bijna gelijk aan de prijs van het Ultimate Edition ticket.

Tijdens het live-demo gedeelte illustreert Damien hoe je met beperkte middelen verschillende looks kan creëren.

Tickets:

Betaling gebeurt bij voorkeur via kredietkaart. Om je plaatsje te boeken, klik je op de Add To Cart knop voor het ticket van je keuze. Er verschijnt dan een icoontje van een winkelkarretje in de rechterbovenhoek van je browser, Klik daar op en volg de verdere betalingsprocedure. Daar kan je ook aangeven of je een factuur wenst. Alhoewel betaling met kredietkaart de voorkeur geniet, kan je ook met overschrijving betalen. Stuur ons in dat geval een mailtje en we contacteren je met de betalingsgegevens.

 Voor slechts € 50 extra, biedt het Ultimate ticket je meer dan € 110 extra aan bonusmateriaal: Damien's nieuwste tutorial Lumen, de eBook versie van mijn laatste flitsboek en mijn Lightroom Power Preset Pack, Volume 1. (Wie het flitsboek al heeft, kan ook opteren voor het Lightroom boek).

Voor slechts € 50 extra, biedt het Ultimate ticket je meer dan € 110 extra aan bonusmateriaal: Damien's nieuwste tutorial Lumen, de eBook versie van mijn laatste flitsboek en mijn Lightroom Power Preset Pack, Volume 1. (Wie het flitsboek al heeft, kan ook opteren voor het Lightroom boek).

 
 
 

Wanneer je opteert voor het Ultimate Edition ticket, ontvang je ondermeer Damien's pas gelanceerde videotutorial Lumen (een waarde van € 75 inclusief BTW!) Lumen toont je in meer dan 20 hoofdstukken en meer dan twee uur video hoe Damien aan de slag gaat om flitslicht op locatie te gebruiken. Bovendien ontvang je ook de eBook-versie van mijn 240 pagina's tellende boek 'Flash, flitsfotografie op locatie', ter waarde van € 24,95. Met de lezing, het boek en de video ben je helemaal gewapend om zelf flitsende foto's te gaan maken!

 Tijdens de avondsessie heeft Damien het ook over hoe je kleurfilters kan gebruiken om je werk visueel kracht bij te zetten.

Tijdens de avondsessie heeft Damien het ook over hoe je kleurfilters kan gebruiken om je werk visueel kracht bij te zetten.

FAQ's

Moet ik een camera of een laptop meebrengen?

 • Dit is een lezing/cursus, het is geen workshop. Je hoeft dus je camera niet mee te brengen. Eventueel kan je een tablet of een laptop meebrengen om nota's te nemen maar houd er in het geval van een laptop rekening mee dat er enkel stoelen staan in de zaal (geen tafels) en dat het niet mogelijk zal zijn om je laptop op te laden. Een goed, ouderwets nota-boekje kan natuurlijk ook van pas komen! Wie opteert voor de Ultimate Edition van de workshop, ontvangt als naslagwerk sowieso de eBook-versie van mijn 240 pagina's tellende boek Flash! Flitsfotografie op locatie en Damien's meer dan twee uur durende Lumen tutorial video.

Waarom zou ik deelnemen aan deze cursus?

 • Er zijn weinig mensen die zo kunnen spelen met licht als Damien Lovegrove. Daar is zijn achtergrond als licht-man bij de BBC niet vreemd aan. Damien houdt ook van experimenteren en evolueren: hard licht en zacht licht, flash en continu licht, close-ups maar ook 'figures in a landscape': hij beheerst het allemaal. Maar wellicht de grootste reden om deel te nemen is omdat Damien's legendarische enthousiasme je een boost zal geven om zelf aan de slag te gaan met. De technieken die je tijdens deze cursus leert, kan je ook toepassen op andere genres van fotografie zoals huwelijk, kinderportret, bedrijfsportret en zo verder.

Voorwaarden:

 • Tickets worden niet terugbetaald. Indien je verhinderd bent kan je uiteraard altijd iemand anders naar de cursus laten komen. Verwittig ons in dat geval van de naam van de nieuwe deelnemer.
 • MoreThanwords/Piet Van den Eynde behoudt zich het recht voor om deze cursus te annuleren indien er onvoldoende deelnemers zijn of wanneer Damien Lovegrove niet in staat is om de cursus te geven wegens ziekte, ongeval of vertraging. In dat geval zullen de deelnemers een volledige terugbetaling ontvangen van het bedrag dat ze betaald hebben. Het terugbetaalde bedrag is beperkt tot het bedrag van de cursus en omvat geen extra kosten die de deelnemer zou gemaakt hebben (zoals, maar niet beperkt tot reis- en hotelkosten).

Met de gewaardeerde medewerking van:

 
Godox Logo.jpg
 
 
Ik kan Damien’s seminaries aan iedereen aanbevelen
— Yours Truly, in de inleiding van mijn elk van mijn vijf Lightroom Ontmaskerd boeken