Photoshop Selecties, Maskers en Kanalen - powered by Wacom

Deze workshop gaat normaal twee maal per jaar door, eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar. Interesse? Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de volgende workshopdatum. En passant ontvang je gratis nog 10 van mijn favoriete Lightroom presets!

 
SelectiesMaskersKanalen.jpg
 
Zoveel geleerd op zo weinig tijd
— Els

Het maken van selecties is wellicht één van de belangrijkste vaardigheden die je in Photoshop nodig hebt. Meer nog, nu raw converters zoals Lightroom, Adobe Camera Raw en Capture One met elke update meer en meer features krijgen, is het maken en creatief gebruiken van selecties wellicht één van de hoofdredenen om nog met Photoshop te werken. De globale aanpassingen aan je foto maak je immers beter en sneller in de raw-converter van je keuze. 

Wie aan Photoshop denkt, denkt ook meteen aan een pen en tablet, en daarom wordt deze workshop logistiek mee ondersteund door Wacom, dé marktleider inzake grafische tablets. Elke deelnemer kan gedurende de workshop een tablet gebruiken, zodat je meteen kan zien hoe zo'n tablet een meerwaarde kan zijn voor je Photoshop workflow.

Doelgroep

Mensen die al een basiskennis Photoshop hebben en op deze intensieve dag een uitgebreid overzicht willen hebben van de belangrijkste selectiegereedschappen en hoe je deze in de praktijk toepast. Zelfs wanneer je de basics van selecties al kent, zorgen de vele kleine praktische tips en shortcuts er voor dat deze cursus een meerwaarde vormt.

Wat komt er aan bod?

We overlopen in deze cursus de belangrijkste selectiegereedschappen, van de eenvoudigste die al vijfentwintig jaar in Photoshop zitten tot de recentste. Hoe meer gereedschappen je kent (en kan combineren), hoe sneller, makkelijker en beter je selecties kan maken. We doen dit aan de hand van concrete praktijk-cases. M.a.w. dit is geen academisch overzicht van alle selectiegereedschappen, maar een praktijkgerichte training waarbij je meteen ook mogelijke toepassingsgebieden van selecties ziet. Aangezien selecties vaak ook de basis zijn voor maskers, hebben we het in deze cursus ook uitgebreid over laagmaskers en de mogelijkheden daarvan, zowel in fotomontage als voor het werken met aanpassingslagen. Tenslotte komen ook kanalen aan bod, het derde deel van de heilige Photoshop drievuldigheid 'Selecties, Maskers en Kanalen'.

Meer specifiek komen volgende zaken aan bod. In functie van de concrete interesse van de deelnemers kunnen we langer bij bepaalde onderwerpen stilstaan en andere onderwerpen slechts vluchtiger behandelen.

 • Introductie
  Waarom selecties maken?

 • Korte kennismaking met het Wacom-gamma
  Korte uitleg over de werking van de tablets (wie dat wenst, kan een Wacom tablet gebruiken gedurende de dag - uiteraard is dit geen verplichting)

 • De Marquee gereedschappen en de Lasso gereedschappen
  Deze Golden Oldies van Photoshop kunnen in bepaalde omstandigheden best nog krachtig uit de hoek komen

 • Praktische case: de kleur van een auto veranderen
  In deze case selecteren we het koetswerk van een auto en veranderen we de kleur op een geloofwaardige manier, rekening houdende met de bestaande schaduwen en hooglichten.

 • Toverstafje, Kleurbereik en Scherpstelmasker

 • Het Snelle Selectiegereedschap

 • Selecties bewerken: vergroten, verkleinen en waarom je de doezelaar in veel gevalen beter vermijdt

 • Het venster 'Selecteren en Maskeren' (het vroegere 'Rand Verfijnen')
  Praktische case: een eenvoudig onderwerp vrijstaand maken

 • Tekstselecties, Vormselecties en Paden
  Praktische case: tekst in een foto zetten via een uitknipmasker

 • Van Selectie naar Masker

 • Een Masker maskeren en werken met Vectormaskers

 • Laagmaskers verder bewerken
  Praktische case: een model met fijn haar vrijstaand maken

 • Van Selectie naar Kanaal en van Kanaal naar Selectie

 • Werken met Luminantiemaskers
  Praktische case: Selectief doordrukken en tegenhouden via Luminantiemaskers

 • Alternatieven voor Selecties: Overvloeien als
  Praktische case: een nieuwe lucht in een foto zetten via Overvloeien als

 • Diepte simuleren met Selecties
  Praktische case: de scherptediepte van een foto verkleinen via een 'depth map'

Een techniek die ik vaak gebruik is om op locatie met één flitser toch twee mensen uit te lichten en de beide foto's dan via een laagmasker met elkaar te combineren in Photoshop. In deze cursus leer je hoe je dat doet, en leer je ook andere nuttige toepassingen van Selecties, Maskers en Kanalen

Een techniek die ik vaak gebruik is om op locatie met één flitser toch twee mensen uit te lichten en de beide foto's dan via een laagmasker met elkaar te combineren in Photoshop. In deze cursus leer je hoe je dat doet, en leer je ook andere nuttige toepassingen van Selecties, Maskers en Kanalen

Onmiddellijk praktisch toepasbaar en een algemene, samenhangende uitleg over de hele werking van het programma. Aangenaam gegeven, voldoende tijd voor specifieke vragen zonder de algemene lijn uit het oog te verliezen.
— Geert

Waar en wanneer gaat deze cursus door?

De cursus gaat door op maandag 19 november 2018 van 9u30 tot 17u00 in het vlot bereikbare Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge bij Gent. Een broodjeslunch is voorzien.

Met de gewaardeerde medewerking van Wacom.

Met de gewaardeerde medewerking van Wacom.

Wat kost deze cursus?

De prijs voor deze unieke cursus bedraagt 299 € inclusief BTW en broodjeslunch. Wie inschrijft voor eind september geniet 50 € korting en betaalt slechts 249 €. Dankzij de vele praktische tips & tricks die je tijdens de cursus zal meekrijgen, win je dat bedrag in geen tijd terug in de vorm van uitgespaarde post-processing tijd of uitgespaarde ergernis omdat je nu weet hoe het wél moet! Snel inschrijven is de boodschap want het aantal deelnemers is beperkt tot acht.

Hoe kan ik inschrijven?

Inschrijven en betalen met kredietkaart kan via onderstaande link: klik op de ADD TO CART knop hieronder en volg de bestelprocedure. Betalen gebeurt bij voorkeur via kredietkaart. Wil je op een andere manier betalen, stuur me dan een berichtje via het contactformulier.

 
 

FAQ

Moet ik een eigen computer meenemen?

Alhoewel je mee kan volgen op het grote scherm (alles wordt geprojecteerd) zal je pas het onderste uit de kan halen wanneer je je eigen laptop met daarop Lightroom en Photoshop meebrengt. Heb je een eigen Wacom-tablet, breng die dan zeker mee. Wie dat wil kan - zolang de voorraad strekt - er eentje lenen. Gelieve dit aan te geven op het inschrijfformulier.

Voorwaarden:

Inschrijvingen zijn definitief. Indien je verhinderd bent, kan je steeds iemand uw plaats laten innemen. Inschrijvingen worden niet terugbetaald. 

MoreThanWords behoudt zich het recht voor om de cursus te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen. In dat geval ontvang je uiteraard een volledige refund van het betaalde inschrijvingsgeld.