Portretten in de Omo Vallei, Ethiopië | 26 Oktober - 3 November 2019

UPDATE: VOLZET - WACHTLIJST

stuur een mailtje indien je op de wachtlijst wilt komen…

Deze video van vier minuten die Matt Brandon en ikzelf maakten over de Fujifilm GFX 50R geeft een goed idee van wat je kan verwachten tijdens deze workshop. Houd er ook rekening mee dat we, om maximaal te kunnen fotograferen, een interne vlucht zullen nemen in plaats van de auto, zoals het geval was in de video.


Na een intensieve verkenningstocht eind 2018 zijn Matt Brandon en ikzelf verheugd om je de 2019 editie van de Omo Valley Portraits Workshop te kunnen voorstellen, in samenwerking met de gekende Belgische reisworkshop-expert Starling Reizen.

Ethiopia 2019BANNER.png

De Workshop

Ethiopië’s Omo Vallei wordt door sommige wetenschappers aanzien als de wieg van de mensheid. Met zijn prachtige landschappen en zijn uitermate fotogenieke bevolking, is de regio een paradijs voor fotografen. Maar zelfs de mooiste locaties en de meest interessante onderwerpen volstaan niet om indrukwekkende portretten te maken. Er zijn andere factoren die van belang zijn en wellicht de belangrijkste is licht.

Heb je ooit geprobeerd om een portret te maken van iemand in de harde middagzon? Dan weet je wellicht dat dat zelden leidt tot flatterende beelden. Tijdens de Omo Valley Portraits Workshop zullen we heel wat tijd besteden aan het werken met beschikbaar licht, artificieel licht en de combinatie van beide. Deze workshop zal je helpen om je eventuele schrik voor flitslicht te overkomen en dat licht gewoon te gebruiken als een extra pijl op je fotografische boog!

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van het soort van portretten die je aan je portfolio zal kunnen toevoegen tijdens deze intensieve en productieve workshop, die doorgaat van 25 oktober tot 3 November 2019, onder begeleiding van maar liefst twee professionele fotografen.

 
 

Jouw gastheren: Matt Brandon en Piet Van den Eynde

Dit is een internationale fotoworkshop die begeleid wordt door niet één maar twee professionele instructeurs: Matt Brandon en Piet Van den Eynde. Beiden hebben een passie voor reisfotografie en de synergie van hun fotografische skills maken van deze Omo Valley Portraits Workshop een unieke ervaring. De voertaal van deze workshop is Engels, maar uiteraard spreekt Piet ook Nederlands en Frans. En uiteindelijk spreken we allemaal tijdens deze workshop vooral de universele ‘language of light’!

Piet Van den Eynde is een Belgisch freelance fotograaf met een specialisatie in reisportretten. Als Adobe Lightroom Certified Expert heeft hij meerdere boeken geschreven over Lightroom en hij schreef ook een uitgebreid boek over flitsfotografie op locatie, Flash!

Wanneer hij niet op reis is neemt hij video-tutorials op of is hij Lightroom presets of profielen aan het ontwikkelen, zoals zijn laatste Creative Profiles Starter Pack. Hij schrijft ook artikels voor fotografietijdschriften.

In 2009 gooide Piet zijn camera, een flitser en een flitsparaplu in zijn fietstassen en fietste hij 8.000 kilometer door Azië. Piet neemt tijdens deze workshop ondermeer off-camera flash technieken en Lightroom bewerking voor zijn rekening.

Matt Brandon (www.thedigitaltrekker.com) is een Amerikaanse humanitaire en reisfotograaf met basis in Maleisië. Hij werkt samen met NGO’s om hen te leren hun verhalen te vertellen met foto’s.

Matt geniet internationale erkenning als fotograaf en workshop begeleider. Zijn foto’s werden al gebruikt door klanten zoals National Geographic Traveller, Asian Geographic, the BBC, Honda Motor Corporation, Bombardier Transport Corporation, KLM Airlines en anderen. Zijn fotografische exploten brachten hem al tot in Egypte, Tibet, Indië, Indonesië, Thailand, de Malediven, Filippijnen, Maleisië, Mongolië en uiteraard Ethiopië.

Matt is Fujifilm X-Fotograaf voor Malaysia.


Wat je zal leren tijdens deze workshop...

1. Hoe goed licht herkennen?

We zullen je tonen hoe je goed licht herkent aan zijn belangrijkste kenmerken zoals richting, kwaliteit en kleur. Je zal zien dat er eigenlijk niet zoiets bestaat als slecht licht, maar dat niet alle licht gelijk is en dat je het soort licht moet kiezen (of zelf maken!) dat past bij wat je met je foto wilt zeggen.

2. Hoe off-camera flash te gebruiken

Matt en ik zullen je niet alleen de basis bijbrengen van het werken met flitsers los van de camera, we zullen je ook motiveren om nieuwe technieken te proberen. Je kan daarbij gebruik maken van ons lichtarsenaal.

3. Hoe maak je mooi uitgebalanceerde omgevingsportretten?

Matt en ik zullen tijd met je doorbrengen om je beelden te bekijken en constructieve opmerkingen te geven. We zullen je - optionele - opdrachten geven die je zullen helpen groeien als portret- en reisfotograaf.

4. Lightroom Tips & Tricks

Matt en ik doen vrijwel alle nabewerking van onze beelden in Lightroom (met het occasionele uitje naar Photoshop). Op gezette tijden zullen we ofwel met de hele groep, ofwel individueel door sommige beelden van de dag gaan en tonen hoe we ze zouden bewerken, gaande van onze standaard workflow tot onze favoriete plug-ins.

5. Sfeer toevoegen via ‘color grading’

‘Shoot what it feels like, not what it looks like’. Deze geweldige quote van Magnum photographer David Alan Harvey is ook toepasbaar op de nabewerking van je beelden. ‘Bewerk ze zoals ze je doen voelen, niet zoals het er uit zag’. Piet zal je de technieken tonen die hij gebruikt om zijn foto’s af te werken met Lightroom Ontwikkelpresets en Creative Profiles. Hij zal je ook tonen hoe kleine aanpassingen zoals wat doordrukken & tegenhouden een foto van ‘goed’ naar ‘geweldig’ kunnen brengen.


Wat andere deelnemers zeggen over onze worskhops…

Dit wordt een geweldige workshop, maar je moet ons niet op ons woord geloven… Dit is wat George, René en Thomas te vertellen hadden over de andere workshops die ze reeds met Matt en mij gevolgd hebben:

Having taken two workshops with these two wonderful educators and moved from a noob to shooting my first wedding this summer after only two years of shooting, I can attest to their skills in teaching photography. I can’t recommend more highly this opportunity. If anyone wants to talk about my experience, feel free to pm me.
— George Neill, Application Systems Analyst and Enthusiast Photographer
Add Matt’s expertise to work with the local ‘talent’ and put the story into the picture. Spice up with Piet’s mastering of dramatic composition and off-camera lighting. Then top off with your own photographic ambition and inspiration. Whatever your visual and technical skill level may be, your imagery will never look the same again!
— René Delbar, Life-long Photographer and Gear Freak
The workshop was a great experience, I gained a lot of confidence in shooting both street and location flash portrait photography, adding fantastic photos to my portfolio. Many, many thanks to Matt and Piet!
— Thomas Lippok Vice President Sales, EMEA at HBM

Ethiopia-Starling-PietVandenEynde_061.jpg

De Omo Valley Portraits Workshop: reisplan*

Dag 01, 25 oktober

Dit wordt je internationale reisdag. Afhankelijk van waar je woont, zal je deze dag gebruiken om te reizen zodat je op 26 oktober ‘s ochtends in Addis Abeba landt. Voor Belgische en Nederlandse deelnemers betekent dit normaliter een avond/nachtvlucht die vertrekt op 25 oktober ‘s avonds. Houd er rekening mee dat omwille van het internationale karakter van deze groep, het internationale ticket niet in de prijs inbegrepen is. Uiteraard kan Starling Reizen je desgewenst helpen met het boeken daarvan.

Dag 02, 26 oktober: Transfert naar Konso via Arba Minch

Afhankelijk van de vlucht, komen we normaal vroeg in de ochtend aan in Ethiopië’s luchthaven in Addis Abeba. Later op de dag nemen we een interne vlucht (inbegrepen in het programma) naar Arba Minch. Van daar springen we in de Land Cruisers voor een ritje van ongeveer twee uur naar Konso. Afhankelijk van het schema kunnen we eventueel al wat portretten langs de weg maken van interessante passanten. Dan checken we in in de comfortabele kamers van onze lodge en genieten we van wat welverdiende rust. ‘s Avonds wacht ons een gezellig avondmaal.

Dag 03, 27 oktober: we fotograferen de Konso stam

Als tegengif voor het reizen van de laatste dagen, is deze dag relatief reis-vrij: gegidst door onze lokale gids Kousé, die zelf Konso is, gaan we het dorp in om portretten te maken van mensen van de Konso-stam. We overnachten opnieuw in ons hotel in Konso.

Dag 04, 28 oktober: bezoek aan de Banni stam

We rijden de vallei in en komen in het gebied waar de Banni stam leeft. Onderweg is er ook tijd voor wat geïmproviseerde fotoshoots naargelang wie of wat we langs onze weg ontmoeten. Tegen de avond komen we aan in onze lodge en dineren we in een leuk restaurantje in het kleine stadje Jinka.

(Tijdens onze verkenningsreis hebben we de Banni stam niet bezocht omdat we door de fameuze staking van de bagage-afhandelaars een dag verloren hebben. De foto’s hierboven zijn dus niet van de Banni maar zijn foto’s die we onderweg gemaakt hebben. Zoals je ziet zijn er overal unieke foto-opportuniteiten!).

Dag 05, 29 oktober: bezoek aan de Mursi dorpen

Vroeg opstaan vandaag! Maar wel met een goede reden: vandaag is een dag met geweldige foto-opportuniteiten. Na een rit door Mago National Park komen we aan in het eerste Mursi-dorp. De Mursi zijn bekend omwille van de lipschotels die de vrouwen dragen. Deze stam heeft ook zijn eigen verfpatronen die ze op hun lichamen aanbrengen. Dit wordt een heel indrukwekkende dag!

Day 06, 30 oktober: verder naar de Hamar

We vervolgen onze reis met de Land Cruisers naar het kleine dorpje Turmi. Onderweg houden we natuurlijk continu de ogen open voor interessante foto-opportuniteiten. Indien mogelijk bezoeken we een lokale markt. We lunchen bij een Hamar familie en dan bezoeken en fotograferen we het dorp. Hun prachtige kledij en haartooi - de Hamar schilderen het haar met rode kleiverf - zorgt voor indrukwekkende foto-opportuniteiten. Zoals ik het zeg in de video bovenaan deze pagina: de Hamar behoren zonder twijfel tot de meest mooiste mensen die ik ooit heb mogen fotograferen.

Dag 07, 31 oktober: ontmoeting met de Karo

Vandaag staan er twee Karo-dorpen op het programma. Een dorp ligt aan een uitermate fotogenieke klif boven de Omo rivier. Het is een van de meest geweldige achtergronden die ik ooit al aanschouwd heb.

Dag 08, 1 november: terug naar de Hamar

Helaas… vandaag is al onze laatste fotografie-dag maar niet getreurd: ten eerste zou je tegen nu al een paar fantastische beelden op je kaart moeten hebben staan (vergeet je back-ups niet!). Ten tweede bezoeken we nog twee Hamar dorpen die dicht bij onze lodge liggen. Zo kan je de ideeën en technieken die je geleerd hebt gedurende de voorbije dagen nog eens in de praktijk brengen zodat je beloond wordt met nog een paar extra verbluffende shots.

Dag 09, 2 november: terug naar Addis Abeba

Vandaag staan we vroeg op om per auto naar Arba Minch te gaan, vanwaar we de terugvlucht naar Addis Abeba nemen. Omdat de internationale vluchten naar huis normaliter in het midden van de nacht vertrekken, hebben we een hotel bij de luchthaven geboekt waar je al wat aan je beelden kan beginnen werken of gewoonweg wat relaxen voor een paar uur.

Dag 10, 3 november: terugvlucht

De meeste internationale vluchten vertrekken in Addis Abeba heel laat op 2 november of heel vroeg op 3 november. Dit is het moment waar je terug naar huis vliegt, met een harde schijf vol fotografische herinneringen. Zoals hoger al vermeld is wegens het internationale karakter van de groep de internationale vlucht niet inbegrepen in de prijs. Starling Reizen kan je uiteraard wel helpen met het vinden van een gepaste vlucht.

* We willen je hier geen schema per minuut geven want dat is simpelweg niet mogelijk. Dit is een benaderend schema en soms kunnen er wijzigingen optreden zowel op het gebied van wat we gaan bezoeken en wanneer we dat gaan doen. Het mooie is dat die alternatieven soms beter kunnen zijn dan het origineel! Sommige van de beste foto’s maak je ook gewoon tussen twee geplande shoots in. Dat is nu eenmaal reisfotografie! De beelden hierboven tonen hopelijk aan dat er geen gebrek zal zijn aan interessante onderwerpen en achtergronden…

 
 

Voor de geïnteresseerden kunnen we een les inplannen over compositie en nabewerking. Deze foto maakte ik op vijf minuten tijd. Ik moest achteraf nog de Schaduwen wat optrekken en wat Doordrukken en Tegenhouden om bepaalde delen van de foto extra in de verf te zetten en andere net wat minder te laten opvallen. Alle bewerkingen werden gedaan in Lightroom. Indien je Lightroom niet gebruikt: we spreken ook Camera Raw, Capture One, Luminar en Alien Skin Exposure!


Praktisch, prijs en boekingen

Daar waar de meeste reisfotografieworkshops in het algemeen en die naar Ethiopië in het bijzonder normaliter een 8:1 of zelfs een 10:1 gast:begeleider verhouding hanteren, hebben we het aantal deelnemers doelbewust beperkt tot acht (met een minimum aantal van zeven). Met twee begeleiders zorgt dit voor een ongelooflijke 4:1 gast:begeleider verhouding. We verwachten daarom dat deze workshop snel zal uitverkocht zijn. De plaatsen worden volgens het ‘first come, first served’ principe toegewezen.

Deze worskhop is toegankelijk voor alle niveaus van fotografen die een spiegelloze systeemcamera of een digitale spiegelreflex gebruiken en de basiswerking van hun camera onder de knie hebben.

De prijs voor deze workshop die je fotoportfolio drastisch zal veranderen, bedraagt € 5.590.

Wat is er inbegrepen? Zowat alles van zodra je voet zet op Ethiopische grond…

 • Je verblijf in de hotels en lodges op basis van gedeelde dubbele kamers;

 • Alle maaltijden, picknicks en water gedurende de tour;

 • Engelstalig gids;

 • Interne vlucht naar en van Arba Minch;

 • Vervoer in 4 x 4 auto’s, type Toyota Landcruiser;

 • Ingangsgelden voor de dorpen;

 • Vergoedingen voor de lokale dorpsgidsen;

 • Vergoedingen voor de modellen;

 • Begeleiding door Matt en Piet;

 • Gebruik van het lichtmateriaal gedurende de workshop: alhoewel je je eigen materiaal mag meebrengen, kan je ook het onze gebruiken.

Wat NIET is inbegrepen:

 • Je internationale vlucht naar en van Addis Abeba;

 • Persoonlijke uitgaven zoals fooien, souvenirs, wassen van kledij, dranken behalve water, telefoon, …

 • Overgewichtvergoeding op lokale vlucht;

 • Uitgaven veroorzaakt door factoren buiten onze wil om zoals geannuleerde vluchten, wegversperringen, pannes, …

 • Reis-, medische of evacuatieverzekering. We verwachten dat je een reis- en annulatieverzekering hebt en je vragen dat je daar het bewijs van voorlegt voor de start van de workshop.

Supplement voor single kamer:

Single kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Het supplement voor een enkele kamer bedraagt € 680 / US $ 780.
UPDATE: SINGLE ROOMS ZIJN NIET MEER BESCHIKBAAR. ER ZIJN NOG TWEE PLAATSEN BESCHIKBAAR IN EEN DUBBELE KAMER.


Boekingen en betalingen

Inschrijven voor deze workshop kan vanaf Woensdag, 6 februari om 20 u. Op dat moment verschijnt hieronder een paarse knop die je rechtstreeks naar het inschrijvingsformulier op de Starling website brengt. Indien je de knop op dat moment niet ziet, ververs dan even de pagina in je browser. Indien je nog vragen hebt, stel ze gerust via het contactformulier!


Nog wat achter-de-schermen foto’s…

Onze sponsors

We danken Fujifilm Belgium om ons te voorzien van Instax printers en papier om te gebruiken tijdens de workshop. Je zal uit de eerste hand kunnen ervaren hoeveel vreugde je kan brengen wanneer je de persoon die je net gefotografeerd hebt, een printje overhandigt!

 
De Fujifilm Instax Printer is het fotografische equivalent van ‘Good Karma’. Stap 1. Maak een portret. Stap 2. Geef een print. Stap 3. Iemand anders zal je vragen om zijn foto te maken. Stap 4. Herhaal stap 1. Af en toe moet je een of twee extra stappen inlassen: de papiercassette vervangen of even de batterij van de printer opnieuw opladen!

De Fujifilm Instax Printer is het fotografische equivalent van ‘Good Karma’. Stap 1. Maak een portret. Stap 2. Geef een print. Stap 3. Iemand anders zal je vragen om zijn foto te maken. Stap 4. Herhaal stap 1. Af en toe moet je een of twee extra stappen inlassen: de papiercassette vervangen of even de batterij van de printer opnieuw opladen!

 

Alle foto’s op deze pagina zijn © Piet Van den Eynde, behalve voor bepaalde behind-the-scenes beelden die © Matt Brandon zijn.

Aanbevolen lectuur…

Alhoewel we natuurlijk veel praktijkervaring met flitsers zullen opdoen in het veld, kan dit boek je op voorhand al goed op weg helpen om de basisbegrippen van het werken met flitsers op locatie de jouwe te maken. Het boek staat boordevol uit het leven gegrepen voorbeelden waarvan er vele op reis gemaakt zijn.