Luminar Flex: ook interessant voor Lightroom 6 gebruikers!

In de blogpost van vorige week, stelde ik je in een video een nieuwe plug-in voor: Luminar Flex van Skylum Software. Omdat ik veel positieve reacties kreeg op de video, heb ik er vandaag nog eentje voor je. In deze video krijg je twee voor-en-na bewerkingen te zien. Eén gewone en eentje waarbij ik twee foto’s combineer… Want… Luminar Flex heeft ook een laag-functionaliteit. Dat maakt de plug-in super interessant voor wie geen Photoshop heeft. Misschien werk je nog met Lightroom 6 (de laatste koop-versie van Lightroom)? Wel, dan kan je via Luminar Flex toch laag-functionaliteit toevoegen!

Bespaar 10 € met code ‘MORETHANWORDS’

Ben je al een Luminar 3 of Luminar 2018 gebruiker? Dan krijg je een gratis licentie van Luminar Flex. Die is automatisch aan je Skylum account toegevoegd. Ben je nog geen Luminar-gebruiker, maar is je interesse gewekt, dan kan je Luminar uiteraard gewoon kopen. Dat kan via deze link. Luminar kost normaal 59 € inclusief BTW (ben je BTW-plichtig, dan kan je je BTW nummer ingeven om vrijstelling te bekomen) én je kan met code morethanwords nog eens 10 € besparen (klik op de blauwe tekst ‘Enter Promotional Code’ in je winkelkarretje). Artificiële Intelligentie was nog nooit zo goedkoop :-)

Op zoek naar een compleet Lightroom alternatief?

Wil je eerder een alternatief voor Lightroom dan een plug-in, en werk je sowieso niet met trefwoorden en dergelijke, dan is het pakket ‘Luminar 3 with Libraries’ eerder iets voor jou. Dit biedt dezelfde bewerkingsmogelijkheden als Luminar Flex, maar is een standalone pakket met een eigen Browser zodat je Lightroom niet nodig hebt. De code MORETHANWORDS geldt ook hier om 10 € korting te krijgen.

Maak kennis met Luminar Flex en bespaar 10 €

Als er één ontwikkelaar van beeldbewerkingssoftware is die er qua nieuwe ontwikkelingen flink de pas in houdt, dan is het Skylum wel, het vroegere Macphun.

Eind vorig jaar bracht Skylum een update uit voor Luminar 2018, Luminar 3 genaamd. Luminar had al een paar interessante filters aan boord, zoals het Accent AI filter, dat gebruik maakt van Artificiële Intelligentie om automatisch je foto’s te verbeteren. Recent werd nog de AI Sky Enhancer toegevoegd, die - je raadt het al - automatisch luchten herkent en verbetert. Een ander sterk punt was de mogelijkheid om met lagen en laagmaskers te werken.

Luminar 3…

De Luminar 3 update voegde ook een heuse Bibliotheekfunctie toe, of toch het begin ervan. Je kon het wel als een plug-in gebruiken, maar het was niet echt de bedoeling en de workflow was ook niet ideaal. Op die manier profileerde Skylum zich meer en meer als een Lightroom alternatief. Maar… niet iedereen wil zomaar zijn workflow compleet overboord gooien. Sommige mensen (zoals ikzelf) zouden liever de sterke functies van Luminar (de AI filters) combineren met de - op dit moment nog altijd veel sterkere - databasefuncties van Lightroom. Voor die mensen is er nu… Luminar Flex.

… versus Luminar Flex

Luminar Flex is eenvoudig gezegd Luminar 3 zonder de Bibliotheekfunctie maar met de mogelijkheid om Luminar te gebruiken als plug-in voor Lightroom, Photoshop, Photoshop Elements en Photos (op Mac).

Bestaande Luminar 2018 of Luminar 3 gebruikers krijgen nu een gratis licentie op de huidige versie Luminar Flex, en dat is behoorlijk sympathiek van Skylum. De code voor die gratis versie vind je als Skylum-klant in je Skylum-account. Skylum heeft wel al laten weten dat vanaf nu Luminar 3 en Luminar Flex aparte ontwikkeltrajecten zullen krijgen en dat je voor updates wel apart zal moeten betalen. Maar dat lijkt me ook logisch. Je zal immers voortaan ofwel het ene, ofwel het andere willen gebruiken en dus maar één applicatie willen updaten.

Belangrijk om weten is ook dat Luminar 3 niet langer als plug-in bruikbaar zal zijn. Je zal dus als Skylum-gebruiker in de toekomst moeten kiezen tussen Luminar 3 als Lightroom-alternatief of Luminar Flex als Lightroom plug-in.

Bespaar 10 € met code ‘morethanwords’

Ben je nog geen Luminar-gebruiker, maar is je interesse gewekt, dan kan je Luminar uiteraard gewoon kopen. Dat kan via deze link. Luminar kost normaal 59 € inclusief BTW (ben je BTW-plichtig, dan kan je je BTW nummer ingeven om vrijstelling te bekomen) én je kan met code morethanwords nog eens 10 € besparen (klik op de blauwe tekst ‘Enter Promotional Code’ in je winkelkarretje). Artificiële Intelligentie was nog nooit zo goedkoop :-)

Luminar Flex in actie

In deze video zie je Luminar Flex in actie: ik bekijk ondermeer hoe je filters kan combineren, wat werkruimtes zijn, hoe je lokale aanpassingen kan doen en nog veel meer.

Ook voor Lightroom 6 gebruikers

Werk je nog met Lightroom 6, dan is Luminar Flex dubbel interessant. Als Lightroom 6 gebruiker heb je immers geen toegang (meer) tot Photoshop, en kan je dus ook niet met lagen werken. Met Luminar Flex haal je die laag-functionaliteit terug in huis, bovenop de andere mogelijkheden die Luminar Flex je biedt.

P.S. Ik vind dat Skylum met de introductie van Luminar Flex een goede zet gedaan heeft. Er is volgens mij op dit moment maar één volwaardig alternatief voor Lightroom, wanneer je zowel beheer als bewerking van je foto’s belangrijk vindt, en dat is Capture One. Meer daarover, inclusief een korte tutorial en informatie over hoe je 50 procent kan besparen op de Capture One versie voor Fujifilm en Sony gebruikers, lees je in deze blogpost.

Fujifilm of Sony gebruiker? Bespaar 50% op Capture One 12

Goed nieuws voor wie niet van software-abonnementen houdt…

Nogal wat Lightroom gebruikers hebben het niet zo voor het feit dat je - om van de nieuwste updates te kunnen gebruik maken - een abonnement moet nemen. De laatste versie van Lightroom die je nog als een gewone, zogenaamde ‘perpetuele licentie’ kon kopen, is Lightroom 6 en die software is ondertussen al meer dan een jaar oud, en wordt niet meer ondersteund. Meer nog, bepaalde features, zoals de Kaartmodule, werken niet meer.

Het ene Lightroom-alternatief is het andere niet…

Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat er flink wat alternatieven de kop opsteken: Alien Skin Exposure, Skylum Luminar en On1 Photo Raw om er maar enkele te noemen. Allemaal beweren ze de enige echte Lightroom-killer te zijn, en alhoewel ze allemaal hun verdiensten hebben op bewerkingsvlak, zijn ze qua bestandsbeheersvlak nog mijlen verwijderd van de Catalogus-aanpak van Lightroom.

Capture One… het énige valabele Lightroom alternatief?

Er is volgens mij op dit moment maar één echt sterk vergelijkbaar alternatief voor Lightroom, en dat is Capture One 12. Dit pakket werkt net zoals Lightroom Classic met een centrale database, waarin de bewerkingen opgeslagen worden. Er zijn uitgebreide zoekfuncties, je kan werken met trefwoorden, gewone en slimme verzamelingen en dergelijke meer. En… je kan het pakket niet alleen in een abonnementsformule aanschaffen, maar ook als een gewone, perpetuele licentie.

Daarnaast bestaat Capture One in een aantal versies. De Express-versie is een uitgeklede versie (die het ondermeer zonder lagen moet doen) en soms gratis met bepaalde camera’s gebundeld wordt. Maar het interessantste is uiteraard de Pro versie. Die bestaat in een universele versie, die honderden camera’s van verschillende merken ondersteunt en 349 € kost.

Bespaar 50 procent op de Sony en Fujifilm versie van Capture One 12

UPDATE: ik vernam net dat de actie verlengd is tot 30 april! Doe er je voordeel mee!

Er bestaat echter ook een specifieke Sony en Fujifilm versie (met ondermeer ondersteuning voor de filmsimulaties), die enkel de camera’s van die respectievelijke merken ondersteunt maar in ruil 100 € goedkoper is. Op die Sony en Fujifilm versie geldt tot 31 maart bovendien een spectaculaire deal: je krijgt namelijk 50 procent korting, zodat je slechts 124 € betaalt. Om die korting te genieten kan je onderstaande links gebruiken. Je hebt geen speciale code nodig. Desgewenst kan je ook een aantal Styles (te vergelijken met Lightroom presets) aanschaffen in combinatie met de eigenlijke software.

Mocht je interesse hebben in Capture One en je bent Sony of Fujifilm gebruiker, dan is nu het moment om het pakket aan te schaffen! De korting geldt overigens ook op de abonnementsformule - al is het mij niet duidelijk of het enkel voor het eerste jaar is of permanent…

Capture One of Lightroom Classic?

Die keuze moet iedereen uiteraard voor zichzelf maken, maar feit is dat Capture One 12 een heel uitgebreid en diep programma is dat zeker bij portretfotografen sterk in de smaak valt. Werk je met een Sony of Fujifilm camera, dan is het pakket op dit moment bijzonder voordelig. In de video hieronder overloop ik in 15 minuten een aantal van de sterke punten in vergelijking met Lightroom Classic. Werk je zelf al met het pakket, en heb je nog andere sterke punten, laat die dan zeker weten. Ook de minpunten in vergelijking met Lightroom hoor ik graag van je.

Bespaar 50 procent op Capture One 12 voor Fujifilm.

Bespaar 50 procent op Capture One 12 voor Fujifilm.

Bespaar 50 procent op Capture One 12 voor Sony.

Bespaar 50 procent op Capture One 12 voor Sony.

Disclaimer: bovenstaande links zijn affiliate-links. Indien je Capture One via deze links aanschaft, ontvangt MoreThanWords een vergoeding daarvoor maar die zit inbegrepen in de prijs. Je betaalt dus niets extra. Die vergoeding helpt om de kosten van deze website en het produceren van de vele gratis video-tutorials die je er op aantreft, te dragen.

De Steampunk Sessies, deel 2

Deel 1 nog niet gelezen? Dat vind je hier.

Wanneer ik een vrije shoot doe, zoals de steampunk sessie van vorige week, dan begin ik meestal met een paar ‘safe shots’: foto’s waarvan ik weet dat ik het kan. De resultaten daarvan zag je in de vorige blogpost. Het voordeel daarvan is dubbel: ten eerste weet je nooit hoe lang je op zo’n urbex locatie zal kunnen blijven, dus het is handig om zo snel mogelijk iets bruikbaars op je geheugenkaartje te hebben staan. Ten tweede is het goed voor je eigen moraal - en dat van je model - om vrij snel iets te hebben waarvan je denkt ‘we zijn deze ochtend toch niet voor niets zo vroeg opgestaan’ of ‘we hebben hier toch niet voor niets een dagje vrij voor genomen’. Zo’n boost in zelfvertrouwen kan ook handig zijn voor de volgende fase, waar je een beetje meer kan experimenteren. Eén van de dingen waar ik wat meer mee wil aan de slag gaan, is ‘foreground interest’: iets interessants op je voorgrond hebben. En dat dat niet noodzakelijk scherp hoeft te zijn, bewijst de volgende foto.

Double Take

Het idee om The Major tegen de muur te fotograferen, kwam van David. Ik gebruikte drie verschillende flitsers: een strip light met blauw filter camera-rechts, een tweede flitser in een reflector met een grid camera-links en een derde flitser in een reflector met een rood filter, gericht op het pistool. Tijdens de shoot kwam David eventjes te dicht bij mijn camera, waardoor hij - helemaal onscherp omdat ik natuurlijk veel verder scherpgesteld had - bijna de helft van mijn beeld vulde. Toen ging er een lampje branden: wat als ik The Major ook onscherp op de voorgrond van de foto zou plaatsen? Dus maakte ik twee foto’s, op statief, eentje met The Major scherp in beeld tegen de muur en een tweede met hem onscherp, vlak bij mijn lens. Om consistentie te bewaren gebruikte ik dezelfde, van een blauwe gel voorziene strip light voor dit tweede shot. Het resultaat is een foto met meer diepte, meer verhaal, waarbij je al eens nauwer moet kijken eer je ziet wat er gaande is.

Fujifilm GFX 50S | GF110mmF2 R LM WR @ 110 mm | 1/60 sec. @ f/5.6 | ISO 100 | 3 Godox AD600B flitsers

In deze behind-the-scenes-foto zie je de lichtopstelling. © Frank Verheyen. Thanks Frank!

In deze behind-the-scenes-foto zie je de lichtopstelling. © Frank Verheyen. Thanks Frank!

 
Dit gedrukte Nederlandstalige boek (ook beschikbaar als ebook) leert je alles wat je moet weten om dramatische flitsportretten zoals deze te maken. Meer info over  Flash!

Dit gedrukte Nederlandstalige boek (ook beschikbaar als ebook) leert je alles wat je moet weten om dramatische flitsportretten zoals deze te maken. Meer info over Flash!

 

Natuurlijk kader

Het ‘natuurlijke kader’ of ‘frame within a frame’ is een bekende techniek om diepte te geven aan je foto’s: je gebruikt gewoon iets in de omgeving om je onderwerp te kaderen. Het is een techniek waarvan ik vind dat ik hem zelf te weinig gebruik en daarom wilde ik er tijdens deze shoot extra aandacht aan besteden. De imposante gietijzeren steunpilaren waren het perfecte frame. Omdat ik geen telezoom meehad, maar enkel een vaste brandpunt, was het wel eventjes zoeken naar de geschikte compositie die The Major zo groot mogelijk in beeld bracht zonder dat de kruisboog niet meer zichtbaar werd. Note to self: volgende keer een paar ‘apple boxes’ meebrengen zodat ik mijn onderwerp wat hoger kan zetten. Ook in deze foto gebruikte ik drie flitsers: twee op het model en één, komende van rechts en voorzien van een blauw filter, op de paal zelf. Dat blauwe filter moest het koele van het metaal nog extra accentueren.

In de uiteindelijke nabewerking koos ik voor een meer gedesatureerde, grungy look. Het gros daarvan bereikte ik met één klik op een van de profielen uit mijn Creative Profiles Starter Pack.

Fujifilm GFX 50S | GF110mmF2 R LM WR @ 110 mm | 1/30 sec @ f/2 | ISO 100 | 3 Godox AD600 flitsers

Ik werkte hier met drie Godox AD600B flitsers van 600 Ws maar aangezien ik voor dit shot hooguit 1/16 kracht gebruikte, kon ik dit ook perfect met reportageflitsers gedaan hebben op ongeveer halve kracht. Alleen weet je nooit op voorhand hoeveel licht je zal nodig hebben, dus heb ik liever te veel power mee dan te weinig. En… zeker in de manuele versie kost een Godox AD600BM amper meer dan de meeste merkeigen reportageflitsers.


Dat is het voor deze tweede aflevering. Indien je in België of Nederland woont en je The Major zelf graag eens wilt fotograferen, dan is de volgende Epic Steampunk Workshop, die doorgaat op vrijdag 8 maart 2019 iets voor jou. Inschrijven kan vanaf donderdag 31 januari, 20 u. Hieronder vind je een 90 seconden impressie van deze workshop.

Vergeet ook niet dat je nog tot eind januari hebt om 25% te besparen op mijn gloednieuwe Engelstalige ‘Learn Lightroom Classic CC in 2.5 hours’ video cursus. Meer info hier.

Wil je beter leren werken met Lightroom?

Ontdek mijn nieuwe cursus ‘Learn Lightroom Classic in 2.5 hours’.