300 € cashback: To X-T1 or not to X-T1?

Met alle hype rond Fuji's nieuwe digitale middenformaatcamera GFX zou je bijna de 'gewone' X-camera's gaan vergeten. Recent nog lanceerde Fujifilm de X-T2, de opvolger van de immens populaire X-T1. Die laatste is overigens nog altijd te koop. De X-T2 (winkelprijs ca 1.700 euro body-only) kost sowieso ongeveer 500 euro meer dan zijn voorganger (1.200 euro body-only). Voor dat geld krijg je de helft meer megapixels, een beter kantelscherm, een handige joystick-controller, een gevoelig verbeterde autofocus en natuurlijk nog een resem kleinere verbeteringen.

Rock the Cashback!

Alsof dat het kiezen tussen beide toestellen nog niet moeilijk genoeg maakt, loopt er tot 31 januari 2017 nog een cashback-actie op de X-T1 waarbij zowel de zwarte als de graphite editie en zowel de body-only als de kit met de 18-55 en de 18-135 in aanmerking komen. Je kan maar liefst 300 euro terug claimen na aankoop. Dat brengt het effectieve prijsverschil op ongeveer 800 euro of anders uitgedrukt: de X-T1 kost momenteel ongeveer slechts de helft van de X-T2!

Is de X-T1 plots een slechtere camera geworden nu de X-T2 uitgekomen is? Natuurlijk niet! En met die 800 prijsverschil euro koop je al bijna een top prime objectief zoals de 56 mm f/1.2, de 16 mm f/1.4 of de 23 mm f/1.4 of... een vliegtuigticket naar een fotogenieke bestemming!

X-T1 of X-T2?

Fotografeer je graag snel bewegende onderwerpen, druk je graag op (echt) groot formaat af of wil je gewoon altijd het beste van het beste, dan zou ik eventjes door de appel bijten en toch maar onmiddellijk voor de X-T2 gaan. Je koopt dan een van de beste spiegelloze systeemcamera's die er momenteel op de markt is. Dat zeg ik trouwens niet, maar de EISA (de Europese foto-vakpers) die onlangs de X-Pro 2, het broertje van de X-T2, tot European Professional Compact System Camera van het jaar verkoos.

Indien je echter meer statische onderwerpen fotografeert en niet onmiddellijk op groot formaat afdrukt, dan is de X-T1 vandaag de dag nog altijd diezelfde goede camera als hij was bij zijn introductie. Eigenlijk is hij zelfs nog beter geworden, want hij heeft nog een aantal firmware updates gekregen. Ik heb fotoboeken gemaakt van 30 x 30 cm. Ik houd er daarbij van om één foto op een dubbele pagina te zetten zodat hij 60 x 30 cm afgedrukt wordt. Die afdrukken zien er fantastisch uit. Niemand die merkt de foto uit 'slechts' 16 megapixels bestond, waarvan ik er door de 2:1 uitsnede dan nog maar 12 gebruikte! 

De 16 megapixels van de X-T1 zijn groot genoeg om een dubbele pagina te vullen in een 30 x 30 fotoboek. Zelf maak ik die met Lightroom (natuurlijk!) en Blurb. Enkel de voor- en achtercover, die je hier ziet, maak ik op in Photoshop

De 16 megapixels van de X-T1 zijn groot genoeg om een dubbele pagina te vullen in een 30 x 30 fotoboek. Zelf maak ik die met Lightroom (natuurlijk!) en Blurb. Enkel de voor- en achtercover, die je hier ziet, maak ik op in Photoshop

De huidige cashback maakt de X-T1 ook een interessante keuze voor wie in het X-systeem wil stappen op een budgetvriendelijke manier en nog wat geld wil overhouden voor de lenzen.

Hieronder vind je een selectie van tien van mijn favoriete foto's die allemaal met de X-T1 gemaakt zijn. Als je er reiskriebels van krijgt: met het bedrag van de cashback raak je al tot in India! *

Meer info over deze actie (en hoe je de cashback kan claimen) vind je bij je Fujifilm-dealer.

* Een ticket naar India kost ca 600 €, met de cashback geraak je dus al op je bestemming! En er valt zoveel te fotograferen dat je toch niet onmiddellijk terug wilt... Of je moet twee X-T1's in met cashback kopen :-)