Wat is er nieuw in Lightroom 8.4

Adobe Lightroom Classic 8.4 is net uit met volgende nieuwe features;

Wanneer je Lightroom Classic 8.4 voor de eerste keer opstart, krijg je dit scherm te zien met het overzicht van de nieuwe features.

Wanneer je Lightroom Classic 8.4 voor de eerste keer opstart, krijg je dit scherm te zien met het overzicht van de nieuwe features.

GPU Acceleratie

In versie 7.0 werd al GPU acceleratie ingevoerd. In 8.4 wordt dat verder uitgebreid. Het verschil zou vooral merkbaar moeten zijn bij krachtige GPU’s en op hoge resolutie (4K en hoger) monitoren. In het tabblad prestaties kan je de instellingen aanpassen. Zoals altijd zijn er verschillende factoren die samen werken (of net niet) en die ervoor kunnen zorgen dat op jouw specifieke systeem, de GPU acceleratie goed dan wel minder goed lijkt te werken. In dat laatste geval kan je in dit tabblad experimenteren met de verschillende instellingen.

GPU Acceleratie.png

Standaard staat deze nieuwe feature ingesteld op Auto. Om aanpassingen te doen…

  1. ga naar het tabblad Prestaties in Lightroom Classic via Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Win) of Lightroom Classic > Voorkeuren > Prestaties (Mac)

  2. Selecteer in het onderdeel Camera Raw de optie Aangepast in het menu GPU gebruiken.

  3. Selecteer GPU voor beeldverwerking gebruiken.

PNG Export

PNG is een populair bestandsformaat, vooral voor online gebruik. Je kon al langer PNG bestanden importeren en bewerken. Nu kan je je foto’s ook exporteren als PNG in het Exportdialoogvenster.

Kleurlabels voor verzamelingen

Na mappen kan je nu ook verzamelingen, slimme verzamelingen en verzamelingensets van kleurlabels voorzien. Goed om weten is dat wanneer je een kleur toevoegt aan een verzamelingenset, die kleur niet automatisch ook toegevoegd wordt aan de verzamelingen in die set. Je kan wel meerdere items (bv. verzamelingen en verzamelingensets) selecteren en die tegelijkertijd hetzelfde kleurlabel geven.

Kleurlabel.png

Houd er ook rekening mee dat de betekenis van de kleuren (die je kan aanpassen via Metagegevens > Kleurlabelset bewerken) op dit moment dezelfde is voor foto’s, mappen en verzamelingen. Het is op dit moment dus niet mogelijk dat ‘Rood’ iets anders betekent bij een foto dan bij een map of een verzameling.

Net zoals dat voor mappen het geval is, kan je nu in het Verzamelingenpaneel ook filteren op Verzamelingen die een kleurenlabel hebben (maar niet op een specifiek label).


Batch Merge voor HDR, Panorama’s en HDR Panorama’s

Labelfilter.png

Goed nieuws voor HDR en panoramagebruikers. HDR en panorama zitten al een tijdje in Lightroom, maar tot nu toe moest je – indien je meerdere HDR foto’s of panorama’s wou maken – die één voor één lanceren. Daar komt nu verandering in: Je kan nu meerdere panorama-, HDR- of HDR panorama-opdrachten tegelijk lanceren. Voorwaarde is wel dat je de bij elkaar horende foto’s in kwestie eerst in een stapel groepeert. Stel dat je een HDR hebt die uit drie foto’s bestaat en eentje die uit vijf foto’s bestaat, dan selecteer je die eerste drie en kies je Cmd-G (Ctrl-G op Win) om ze te stapelen. Daarna doe je hetzelfde met de groep van 5. Die procedure herhaal je voor alle andere HDR foto’s die je wilt maken. Dan selecteer je alle stapels en kies je Foto > Samenvoegen tot HDR. Een vergelijkbare procedure volg je voor panorama’s en HDR panorama’s.

Belangrijk is dat je geen verschillende types mengt. Dus niet tegelijkertijd een stapel met een HDR en een stapel met een panorama doorsturen.

Indexnummers in de Filmstrip

In de reeks ‘klein maar fijn’ krijg je nu ook de indexnummers van foto’s te zien in de Filmstrip, net zoals dit vroeger al het geval was in de Rasterweergave. Vind je die nieuwe feature maar niks? Ga dan naar Voorkeuren > Interface > Filmstrip en uncheck het vinkje bij Indexnummers tonen.

Indexnummers.png
 
Leer Lightroom Classic in 2.5 uur . Inclusief oefenbestanden. Handige downloadbare video’s die je overal kan bekijken.

Leer Lightroom Classic in 2.5 uur. Inclusief oefenbestanden. Handige downloadbare video’s die je overal kan bekijken.

 

Voor wanneer Lightroom niet genoeg is…

Lightroom kan veel, maar niet alles. Soms heb je gewoon Photoshop nodig. Daarom organiseer ik op 23 september een nieuwe editie van de workshop ‘Photoshop voor Lightroom gebruikers’. Tot eind augustus geniet je maar liefst 100 € korting! Meer info over deze workshop vind je hier.

Flitsers organiseren met de ICU van F-Stop

ICU+Medium+Shallow.jpg

Wat je hieronder gaat lezen en zien is hoogst ongebruikelijk voor mij: ik ga het namelijk in onvervalste Marie Kondo-stijl hebben over opruimen en organiseren. Van flitsers, meer bepaald! Wie mij een beetje kent, weet dat dat is alsof de paus het zou gaan hebben over zijn favoriete passages in de Kamasutra. Ik ben zowat de meest chaotische persoon die ik ken, maar net daarom kan ik wel wat orde gebruiken en over flitsers weet ik ook een en ander dus misschien is het idee nog zo gek niet. Oordeel zelf alvast in deze nieuwe video, waarin ik je uitleg hoe ik mijn kleinere Godox flitsers organiseer in de handige ICU Medium - Shallow van F-Stop.

Over het organiseren van je flitsmateriaal ben ik met deze video dan ook voorlopig uitverteld! Maar… over het leren werken met flitslicht nog lang niet. Ik schreef er zelfs een van de meest uitgebreide Nederlandstalige boeken over. Meer info over Flash! Flitsfotografie op locatie lees je hier.

Zonder twijfel het Nederlandstalige referentiewerk over flitsfotografie
— Serge Van Cauwenbergh | www.fotografieblog.beSnel een nieuwe lucht toevoegen in Photoshop

Wat is er nieuw in Luminar 3.1.1

Gisteren bracht Skylum, ontwikkelaar van het Lightroom-alternatief Luminar 3 en de Lightroom plug-in Luminar Flex, Luminar 3.1.1 uit.

Wat is er allemaal nieuw in deze update?

Betere navigatie

Zowel in de Mac als de Windows versie is de navigatie eenvoudiger geworden. Indien je een foto hebt in de galerijweergave waarvan je wil weten in welke map die zicht bevindt, dan kan je gewoon met de rechtermuisknop klikken en kiezen Go to > Folder in Library. Je wordt dan onmiddellijk gebracht naar die map in je Luminar bibliotheek.

Normaal loopt de Mac versie van Luminar voor op de Windows versie, maar deze keer is het zelfs omgekeerd: op Windows kan je zelfs alle foto’s die op dezelfde dag gemaakt zijn vinden door rechts te klikken op één foto en te kiezen Go to > Images from the same date.

Sneller opstarten

luminar speed.png

De opstarttijd van de applicatie is ook gevoelig verbeterd, zelfs wanneer je honderden of duizenden foto’s in je Luminar Catalogus zitten hebt. Hierboven zie je het verschil voor zowel Mac als Windows en voor SSD schijven en gewone harde schijven tussen Luminar 3.1 en Luminar 3.1.1.

Sneller albums maken op Mac

Mac gebruikers zullen ook merken dat je sneller een album kan maken, zeker wanneer je er veel foto’s in wil onderbrengen. Albums zijn Luminar’s versie van Verzamelingen en dus onmisbaar in een goede workflow.

Hoe updaten?

Mac gebruikers kiezen Luminar 3 in het menu bovenaan en dan ‘Check for updates.’ Windows gebruikers kiezen Help > Check for updates.

Interesse?

Interesse in Luminar 3 of Luminar Flex. Beide producten kosten hetzelfde: 70 € inclusief BTW. Met code MORETHANWORDS geniet je in beide gevallen 10 € korting.

Hierboven kan je het webinar herbekijken dat ik een maand geleden gaf over Luminar 3.1 en het verschil met Luminar Flex. De actie met de gratis textures is ondertussen voorbij en Luminar 3 en Luminar Flex kosten nu elk 70 €, maar je kan nog altijd 10 € besparen op zowel Luminar Flex als Luminar 3 door code MORETHANWORDS te gebruiken tijdens het betalen (klik op de link ‘Enter Promotional Code’. Wie een BTW nummer heeft kan eveneens de BTW recupereren.

Luminar Flex versus Luminar 3? Wat is het verschil alweer?

Vooraleer je het filmpje bekijkt dat ik hieronder over de 3.1 update gemaakt heb, is het misschien een goed idee om nog even samen te vatten. Luminar 3 is bedoeld als Lightroom-alternatief. Het programma heeft zijn eigen Bibliotheekfunctie, die weliswaar een pak beperkter is dan die van Lightroom, maar voor veel gebruikers wellicht goed genoeg is. Luminar 3 kan overweg met de meeste RAW bestanden van een heel arsenaal aan camera’s. Mensen die Lightroom te moeilijk vinden, of geen zin hebben om een abonnement te nemen om altijd de laatste versie te hebben, vinden in Luminar 3 een eenvoudiger en toch interessant alternatief. Een ander alternatief is overigens Capture One, waar ik ook al uitgebreid over bericht heb, maar dat is minstens zo ingewikkeld als Lightroom en kost ook een pak meer dan Luminar. Capture One spreekt dus een totaal andere doelgroep aan. Luminar 3 (inclusief de 3.1 update) kan je momenteel aanschaffen voor 70 € en met code morethanwords geniet je nog 10 € extra korting. Dus vijf tientjes en het pakket is van jou. Zolang je leeft (of zolang je computer het draaien wil :-).

Luminar Flex is dan weer bedoeld als een aanvulling op Lightroom en/of Photoshop, omdat je het als plug-in gebruikt. Voorlopig kan je Luminar 3 ook nog als plug-in gebruiken, maar die integratie werkt niet zo goed en zal door Skylum ook afgebouwd worden. Beide pakketten schitteren vooral door het grote aantal (meer dan 50) filters die je vrij kan combineren en kan opslaan als Luminar Looks, zeg maar presets. Sommige van die filters maken gebruik van Artificiële Intelligentie om elementen in je foto’s te herkennen (zoals personen of luchten) en die elk hun eigen correctie te geven. Alle filters hebben ook hun eigen volumeregelaar, zodat je te sterke automatische instellingen kan afzwakken. Ik ben zelf nogal een controle-freak, en zweer normaal bij een combinatie van voorinstellingen en manuele aanpassingen, maar voor de automatische verbeteringen van Luminar moest ik toch regelmatig mijn hoed - of liever mijn pet - afnemen!

Accent AI 2.0.

De bedoeling van het in de 3.1 update verbeterde Accent AI filter is om natuurlijke resultaten te krijgen in minder tijd. De technologie herkent nu automatisch mensen in je foto’s en maakt daar selectieve aanpassingen voor zonder dat je die zelf moet gaan inschilderen, wat natuurlijk een pak tijd zou kosten.

Bron: Skylum

Bron: Skylum

Hierboven vind je het proces schematisch voorgesteld. Achter de scherm wordt de foto opgebroken in deelcomponenten die elk hun eigen verbeteringen krijgen. Jij regelt gewoon de algemene sterkte met één schuifregelaar. De aanpassingen omvatten zowel tonaliteit, detail, belichting, contrast, huidtinten en nog meer. Alhoewel je in Luminar 3 ook een Raw Develop filter hebt (dat Hooglichten, Schaduwen, Belichtings- en andere regelaars heeft, vergelijkbaar met het Standaardpaneel in Lightroom), kan je in veel gevallen met het Accent AI 2.0 filter alleen sneller (en tot mijn verbazing) vaak ook betere resultaten bekomen. De tijd die je dan wint met deze snellere correcties, kan je ofwel investeren in het verder verfijnen van de ‘look & feel’ van je foto, via bijvoorbeeld creatieve colorgrading, of je kan gewoon wat meer gaan fotograferen.

Je eigen stijl ontwikkelen en toepassen

SyncAdjustments.png

In vorige versies van Luminar was het makkelijk om één foto goed te bewerken, maar niet zo evident om die look ook op andere foto’s toe te passen. Dat is nu flink verbeterd in de 3.1 update! Je kan nu in de Gallery View meerdere foto’s selecteren, waarbij je zorgt dat de net bewerkte foto als eerste geselecteerd werd. Dan kan je de bewerkingen van die ene foto synchroniseren met de andere geselecteerde in één klik. Luminar Filters en Luminar Looks worden gesynchroniseerd, terwijl beeldspecifieke aanpassingen zoals uitsnedes en retouches niet gesynchroniseerd worden.

Twee AI schuifregelaars - Accent AI Filter 2.0 en AI Sky Enhancer - volstonden om dit landschap in een handomdraai te verbeteren. Ik vind het vooral sterk hoe de schapen automatisch opgehelderd worden en het kleurcontrast in het groen verbeterd wordt.

In deze foto gebruikte ik het Accent AI 2.0 filter om de foto automatisch te verbeteren en daarna gebruikte ik een van de ingebouwde Luminar Looks (te vergelijken met presets) om de foto een meer creatieve, rafelige nabewerking te geven die volgens mij paste bij het onderwerp.

Betere organisatie voor wie RAW + JPEG fotografeert

Als je RAW + JPEG fotografeert, kan je nu beslissen welke foto’s je wilt zien: enkel RAW of enkel JPEG om een ‘nette’ bibliotheek te behouden of beide samen, zodat je de JPEG - die vaak al in de camera wat bewerking zal ondergaan hebben - als een referentie kan gebruiken voor de RAW die je aan het bewerken bent.

Betere sorteermogelijkheden

De sorteer- en filtermogelijkheden in Luminar komen nog niet in de buurt van die van Lightroom, maar één noemenswaardige verbetering is nu alvast dat wanneer je foto’s sorteert op een criterium zoals bestandstype of kleurlabel, ze daarna automatisch ook gesorteerd worden op datum.

Updates voor Windows Users

Tot nu toe was de Mac versie van Luminar iets geavanceerder dan de Windows versie - wellicht niet te verwonderen omdat Skylum vroeger enkel voor Mac ontwikkelde. De 3.1 update brengt voor de talrijke Windows gebruikers flink wat verbeteringen, zowel inhoudelijk als op gebied van presetaties

Nieuwe features:

• Foto’s importeren: Je kan nu foto’s rechtstreeks importeren van een geheugenkaart in plaats van je kaart eerst naar de harde schijf te moeten kopiëren. Wanneer je importeert kan je nu ook submappen toevoegen.

• Delen naar SmugMug: Deze fotodienst is vooral in de VS populair, maar je kan dus nu je foto’s ook delen met SmugMug.

• Shortcuts: Mappen en Albums (Luminar-jargon voor verzamelingen) kan je nu toevoegen aan de Shortcuts, een soort van Favorieten. Gewoon klikken met de rechtermuisknop en de optie uit het contextmenu halen of ze slepen naar de Shortcuts.

• Verbeterde selecties: Wanneer je in Grid View (Luminar noemt het Gallery View, maar de sneltoets is net zoals in Lightroom de G-toets) meerdere foto’s wilt selecteren in Windows, kan je nu Shift of Ctrl gebruiken: Shift om een rijtje aaneengrenzende foto’s te selecteren en Ctrl om niet-aaneengrenzende foto’s te selecteren.

• Roteren in Gallery View: Je kan foto’s nu ook roteren in de Gallerijweergave zonder eerst naar de Bewerkingsweergave te moeten.

 
 
 
 

Disclaimer: bovenstaande links zijn affiliate-links. Indien je Capture One via deze links aanschaft, ontvangt MoreThanWords een vergoeding daarvoor maar die zit inbegrepen in de prijs. Je betaalt dus niets extra. Die vergoeding helpt om de kosten van deze website en het produceren van de vele gratis video-tutorials die je er op aantreft, te dragen.