Vrijdag 7 juni 2019 - Workshop straatfotografie met Willem Wernsen - Gent

 

In de traditie van Henri Cartier-Bresson en Ed van der Elsken is Willem Wernsen misschien wel de beste mentor die je je kan wensen als straatfotografie je ding is of als je je er verder in ontwikkelen wilt. Warm aanbevolen!
— Dirk Verwoerd

Straatfotografie is populairder dan ooit. Op het eerste gezicht is het een van de makkelijkste disciplines van de fotografie: een eenvoudige camera en lens lijken alles wat je nodig hebt. Niks filters, statieven of peperdure super-telelenzen. Maar iedereen die het al eens geprobeerd heeft, weet dat de mooie platen je niet in de schoot geworpen worden. Straatfotografie is keihard werken, vallen en opstaan. Letterlijk en figuurlijk op je bek durven gaan. Zoals alle fotografische disciplines is het iets wat je vooral al doende leert, maar je kan je geluk een flinke hand helpen door het werk van andere goede straatfotografen te bekijken en te luisteren naar hun tips en adviezen. Op vrijdag 7 juni kan je beide combineren!

 
Your first 10.000 photographs are your worst
— Henri Cartier-Bresson
 

In een tijdperk waar iedereen die al eens met een camera op straat heeft lopen zwaaien, zichzelf tot 'straatfotograaf' uitroept, is de Nederlander WIllem Wernsen een uitzondering. Voor Willem is de straat al veertig jaar zijn werkterrein en de mens zijn fotografisch studie-object. Willem is al een paar decennia straatfotograaf, lang voor die term gemeengoed werd. Of het nu met zijn twee-ogige Rolleiflex is of met zijn Fujifilm X-T2 , hij vangt de condition humaine in vierkant zwart-wit zoals weinig anderen. Dat resulteerde al in drie fantastische fotoboeken: de uitverkochte Beautiful People en Timeless en het recente Behind the Great Wall. Willem schreef ook een didactisch Engelstalig eBook 'On Street Photography' dat uitgegeven werd bij Craft & Vision. Willem verdeelt zijn tijd tussen Nederland en België en de Gentse binnenstad is een van zijn favoriete biotopen voor straatfotografie

Daarom organiseert MoreThanWords in samenwerking met de Stichting Fotografie Willem Wernsen op vrijdag 12 oktober een unieke

Workshop straatfotografie

Deze workshop omvat drie grote blokken: terwijl je geniet van een koffietje en een croissantje in onze uitvalsbasis aan de Vrijdagsmarkt in Gent, neemt Willem je 's ochtends mee op een ontdekkingsreis doorheen zijn portfolio. Aan de hand daarvan komen volgende thema's aan bod:

  • het verschil tussen een kiekje dat op straat gemaakt werd en een 'echte' straatfoto

  • de arendsblik van de straatfotograaf: hoe spot je de beste situaties?

  • waarom telelenzen zelden tot goeie straatfoto's leiden

  • hoe een beeld vullen

  • de verschillende uitsnedes en hun voordelen

  • de kunst van het weglaten

  • werken met spiegelingen

  • technieken om snel te kunnen werken

  • favoriete lenzen en camera's voor straatfotografie

  • het verschil tussen straatfotografie en het meer geposeerde straatportret

  • wanneer toestemming vragen en wanneer niet

 
Turn of your thinking and your calculating for a second and sharpen your perception
— Willem Wernsen (uit 'On Street Photography')
 

Tenslotte gaat Willem ook uitgebreid in op de nummer één vraag van elke beginnende straatfotograaf: 'Hoe spreek ik mensen aan om ze te portretteren?'

Na een vroege lunch is het tijd om zelf aan de slag te gaan: onder begeleiding van Willem en mezelf verkennen we de Gentse binnenstad en zetten we de kennis die we 's ochtends opgedaan hebben, om in de praktijk. Tijdens dit praktijkgedeelte zal je zien hoe Willem met mensen interageert en hoe hij ze zover krijgt om voor zijn lens post te vatten, of hoe hij net ervoor zorgt dat hij ongemerkt een interessante scène vastlegt. Aangestoken door Willems enthousiasme zal je merken dat je in geen tijd zelf total strangers begint te fotograferen. 

Willem houdt voor zijn foto's van klassiek zwart-wit. De workshop wordt daarom afgesloten, onder het genot van een Gents biertje, met een korte demo van een zwart-wit conversie. Daarbij komt niet alleen het hoe aan bod, maar ook waarom we bepaalde bewerkingen uitvoeren. Willem gebruikt voor zijn conversies eerder Photoshop, terwijl ikzelf eerder Lightroom gebruik. Beide komen dus aan bod!

© Stichting Willem Wernsen

© Stichting Willem Wernsen

Praktische info en inschrijvingen:

De organisatie van deze unieke workshop is in handen van de Stichting Fotografie Willem Wernsen. Via het formulier hieronder kan je je plaatsje reserveren, waarna je een betalingsuitnodiging ontvangt. Je inschrijving is definitief wanneer de betaling ontvangen is. De workshop gaat door op vrijdag 7 juni 2019 van 9u30 tot ca 17u. Plaats van afspraak is Salons Carlos Quinto in de Kammerstraat vlakbij de Vrijdagsmarkt in Gent. 

De prijs voor deze workshop bedraagt 199 € inclusief ontbijt, broodjeslunch en een drankje 's namiddags. Wie dat wil, kan tijdens de workshop een systeemcamera (en de nieuwste lenzen) van Fujifilm testen. Zowel Willem als ikzelf werken immers met Fujifilm camera's, maar de workshop staat uiteraard open voor gebruikers van om het even welk cameramerk.

 
To me, photography is an art of observation. It’s about finding something interesting in an ordinary place… I’ve found it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.
— Elliott Erwitt
 

Een workshop met dienst-na-verkoop!

Ais een extra service van de ‘Stichting Willem Wernsen Fotografie’ kan je ook achteraf nog vragen stellen. Je workshop eindigt dus niet om 17.00 uur stipt op de dag zelf. Ook daarna kan je Willem nog mailen, bellen via FaceTime of Skype, en helpt hij je graag met extra advies. Dit geldt voor het fotografisch inhoudelijke en voor vragen i.v.m. printen, niet i.v.m. beeldbewerking.

Deelnemers aan de workshops kunnen zich ook aanmelden bij de besloten Facebook groep ‘Deelnemers workshops van Piet en Willem’. In deze positief ingestelde groep hebben een groot aantal eerdere deelnemers inmiddels hun draai hebben gevonden en wordt recent werk ter opbouwende kritiek voorgesteld.

Voorwaarden:

Inschrijvingen zijn definitief. Indien je verhinderd bent, kan je steeds iemand jouw plaats laten innemen. Inschrijvingen worden niet terugbetaald. 

Stichting Willem Wernsen behoudt zich het recht voor om de cursus te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen. 

 
It is more important to click with people than to click the shutter.
— Alfred Eisenstaedt
 

Met dank aan Fujifilm Belgium voor de logistieke ondersteuning.