De 5 Day Deal 2016: wat zit er in voor jou?

Vanaf nu tot woensdagavond 19 oktober, 21 u onze tijd is er terug de 5 Day Deal. De 5 Day Deal is een unieke bundel van (Engelstalige) fotografische training content. Mocht je alles apart kopen, dan was je meer dan $2.500 kwijt. Nu betaal je slechts $97 (ongeveer €87), een besparing van meer dan 95 procent! De bundel bevat in totaal meer dan 60 uren video-training, 15 eBooks en bijna vijfhonderd Lightroom presets en Photoshop actions. In totaal meer dan 25 gigabyte aan materiaal om te downloaden!

Van Lightroom presets over een cursus hoe je wijn of modellen fotografeert tot een volledige landschapsfotografie-cursus: typisch voor de 5 Day Deal is dat er voor elk wat wils is.

Van Lightroom presets over een cursus hoe je wijn of modellen fotografeert tot een volledige landschapsfotografie-cursus: typisch voor de 5 Day Deal is dat er voor elk wat wils is.

Als nuchtere Vlaming - of nog meer nuchtere Nederlander - vraag je je natuurlijk af of die bundel wel écht de moeite is. Is hij $2.500 waard? Misschien niet: er zit altijd wel iets in wat achteraf je ding niet blijkt te zijn. Maar de échte vraag is: 'Is hij meer dan $97 waard?' En het antwoord daarop is absoluut 'Ja'. Deze bundel zal alvast meer doen voor je fotografie en beeldbewerking dan de zoveelste nieuwe cameratas of een paar UV-filters. 

Om het je nog makkelijker te maken of de bundel iets voor jou is, heb ik hem hieronder even opgesplitst volgens een aantal typische interesse-gebieden: beeldbewerking algemeen, landschaps- en portretfotografie. Je zal merken dat indien je in één van de drie geïnteresseerd bent, de bundel al ruim de moeite loont. Ben je in meerdere topics geïnteresseerd, dan moest je hem nu al aan het bestellen zijn!

1. Je bent vooral geïnteresseerd in Lightroom en Photoshop

Het beeldbewerkingsmateriaal in deze bundel alleen al vertegenwoordigt meer dan $1.600, met veel Lightroom presets maar ook zwart-wit en HDR-cursussen.

Het beeldbewerkingsmateriaal in deze bundel alleen al vertegenwoordigt meer dan $1.600, met veel Lightroom presets maar ook zwart-wit en HDR-cursussen.

Als beeldbewerking je ding is, ben je alvast aan het goede adres want postprocessing is ongetwijfeld dé klemtoon van de bundel dit jaar. Ideaal om je skills wat aan te scherpen gedurende de koude wintermaanden. Er zijn honderden Lightroom presets, textures en actions voor Photoshop en heel veel training-video’s. Er is ook veel aandacht voor HDR fotografie. En dan heb ik het niet over de koekendozen-HDR van een paar jaar geleden maar fotografisch verantwoorde HDR-technieken. De totale waarde van de aangestreepte onderdelen alleen is meer dan $1600. Je krijgt het ganse pakket voor minder dan een tiende van de prijs. Ben je een Lightroom-gebruiker, dan is deze bundel een no-brainer.

2. Je bent vooral geïnteresseerd in natuurfotografie, landschappen en cityscapes en de bewerking ervan

De totale waarde van de aangestreepte onderdelen is ongeveer $700. Van de vorige 5 Day Deal onthield ik alvast dat de cursussen van Jimmy McIntyre bijzonder de moeite zijn. 

3. Je bent vooral geïnteresseerd in het portretfotografie en -bewerking

De totale waarde van de aangestreepte onderdelen is bijna $700 USD. Ook hier nog steeds een uitstekende zaak. Bijzonder leuk is de compositing-cursus van Serge Ramelli: hierin fotografeert hij een model om het daarna uit te snijden in Photoshop en op een andere achtergrond te plaatsen. Deze cursus alleen kost normaal al het dubbele van de volledige 5 Day Deal bundel

Verder zijn er nog meer algemene, inleidende cursussen van mensen zoals David duChemin of een cursus Photo Mechanic. Photo Mechanic wordt door meer en meer volume-fotografen gebruikt als een eerste stap om de selectie van de foto's te maken vooraleer ze in Lightroom geïmporteerd worden.

Mocht je nog twijfelen, dan vind je hieronder nog 5 extra argumenten:

De immer to-the-point Zack Arias heeft een eBook van meer dan 100 pagina's geschreven over het runnen van een succesvolle fotostudio.

De immer to-the-point Zack Arias heeft een eBook van meer dan 100 pagina's geschreven over het runnen van een succesvolle fotostudio.

  1. Deze vorm van leren is, samen met de Nederlandse training website Photofacts Academy waar ik mee deel van uit maak, een van de goedkoopste manieren om je fotografie-kennis bij te spijkeren op je eigen tempo, waar en wanneer je dat wilt. Zelfs als je al lid bent van Photofacts Academy, vind je hier nog flink wat nieuwe onderwerpen en presets. En het kan natuurlijk nooit kwaad om hetzelfde onderwerp nog eens door iemand anders uitgelegd te krijgen, al was het maar om vast te stellen dat we op Photofacts Academy best wel weten waar we het over hebben!

  2. Veel van het materiaal van de 5 Day Deal bundel is nieuw en als het niet nieuw is, is het alvast nog nooit in een andere 5 Day Deal bundel aangeboden.

  3. Ben je meer geïnteresseerd in de business-kant van fotografie, dan kom je in deze bundel ook aan je trekken, met ondermeer materiaal van de immer eminente Zack Arias die het in zijn eigen down to earth stijl heeft over het opzetten van een fotografie-business. Zack's studio floreert nu schitterend, maar ooit was hij bijna failliet. Hij weet dus waar hij over spreekt!

  4. De bundel verdwijnt onherroepelijk op 19 oktober, 21 u onze tijd. 

  5. 10 procent van de volledige omzet gaat naar het goede doel. Sedert de oprichting van de 5 Day Deal in 2013 werd op die manier al meer dan $650.000 gedoneerd! Je mag zelf je keuze maken uit de vier goede doelen die de 5 Day Deal geselecteerd heeft. Meer nog, je kan tijdens het betalen ervoor kiezen om 10 procent extra ($9,7 aan één van de 4 goede doelen te geven). En bij wijze van good karma krijg je daar in ruil nog voor meer dan $250 extra bonus-content cadeau!

Voor nog geen tien dollar extra, die volledig naar het goede doel gaat, krijg je nog eens $250 extra aan goodies, waaronder de uitstekende reis- en landschapsfotografie eBooks van Rocky Nook.

Voor nog geen tien dollar extra, die volledig naar het goede doel gaat, krijg je nog eens $250 extra aan goodies, waaronder de uitstekende reis- en landschapsfotografie eBooks van Rocky Nook.

Ben je nog altijd aan het lezen? Je moest al aan het bestellen en downloaden zijn :-)

HDR Master Class en Portrait Composites, twee titels van Lightroom en Photoshop Guru Serge Ramelli,  zitten ook in deze editie van de 5 Day Deal.

HDR Master Class en Portrait Composites, twee titels van Lightroom en Photoshop Guru Serge Ramelli,  zitten ook in deze editie van de 5 Day Deal.

Wat is er nieuw in Lightroom CC 2015.7 / 6.7?

Adobe lanceerde gisteren een update voor Lightroom: 6.7 of CC 2015.7 naargelang je een kooplicentie hebt of het abonnement. In deze video leer ik je alles over de nieuwigheden. Naar het einde van de video vinden Mac-gebruikers ook belangrijke informatie over de update naar Mac OSX Sierra.

Wil je leren werken met Lightroom als een echte professional? Neem dan een abonnement op Photofacts Academy: je vindt er meer dan 30 uur Nederlandstalige Lightroom training-video's, onderverdeeld in verschillende cursussen. Je kan je hier aanmelden voor een gratis 2 weken proefabonnement. No strings attached! Lees je liever, dan heeft mijn boek Lightroom 6/CC Ontmaskerd meer dan 400 pagina's Lightroom wijsheid voor jou in petto!

Wat is er nieuw in Photoshop CC2015.5?

Gisteren lanceerde Adobe Photoshop CC2015.5. Voor fotografen zijn er een aantal heel interessante nieuwe features en verbeteringen, die ik in de onderstaande video overloop.

Wil je meer leren over fotografie en beeldbewerking, in het Nederlands en op je eigen tempo? Dan is onze Nederlandstalige training site Photofacts Academy (PFA) iets voor jou. Op PFA vind je meer dan 25 Nederlandstalige video cursussen, samen goed voor meer dan 65 uur video-training. Op het programma staat ondermeer...

  • een volledige cursus Lightroom
  • een cursus 'Lightroom in 90 minuten'
  • een cursus Photoshop voor fotografen
  • een gevorderde cursus Photoshop
  • een cursus over de fantastische (en onlangs gratis geworden) Nik plug-ins
  • een basiscursus studiofotografie met Frederik Herregods
  • een gevorderde cursus studiofotografie met Richard Terborg
  • een cursus landschapsfotografie met Bart Heirweg
  • en nog veel meer (samen meer dan 65 uur).
  • We werken met een handig en voordelig all-in jaarabonnement. Bovendien komen er elk jaar minstens 8 nieuwe cursussen bij, waar je als abonnee meteen gratis toegang toe krijgt. We spelen ook kort op de bal, zoals deze video aantoont.

Een jaarabonnement kost normaal 99€, maar omdat de zustersite van Photofacts Academy 10 jaar bestaat, krijg je - enkel vandaag - 20€ korting op een abonnement. Die korting blijf je overigens behouden zolang je lid blijft.

Interesse? Klik dan op onderstaande link. De kortingscode is al voor je ingevuld. Je engageert je sowieso slechts voor één jaar - geen automatische verlengingen!

Kies je cover, Lightroom-lover

Het begint een traditie te worden dat de lezers van mijn Lightroom-boek de cover mee kunnen kiezen. Het boek heeft wat op zich laten wachten, maar ik beloof je dat je geduld beloond zal worden: het is compleet bijgewerkt en bevat nu nog meer van die handige tips & tricks en praktische cases die je van de vorige versies misschien al kent. Het boek zal ongeveer 400 pagina's dik zijn (al is een eBook natuurlijk altijd even slank) en er is bovendien een bijlage met 20 bonus-cases. 

Nu de opmaak van Lightroom 6/CC ontmaskerd (eindelijk) zo goed als klaar is, zou ik graag weten welke van de zes onderstaande cover-ontwerpen jullie het beste vinden. Onder de stemmers worden 3 eBooks van Lightroom 6 Ontmaskerd verloot.

Je kan het PDF eBook ook nog steeds voor-bestellen voor 20€ in plaats van 25€: gebruik kortingscode PRELAUNCH bij het betalen. Blijk je er achteraf eentje gewonnen te hebben, dan krijg je je geld gewoon terug :-) Ik verwacht dat het eBook tweede helft van december helemaal klaar zal zijn.

Heb je liever de gedrukte versie, hou dan de blog en de nieuwsbrief (waarop je je in de rechterkolom kan abonneren) in het oog: die zal waarschijnlijk voor tweede helft januari zijn. De prijs daarvan zal vermoedelijk 39,90€ bedragen.

Om te stemmen laat je gewoon het nummer van de cover die je voorkeur wegdraagt na in de commentaren bij deze post. Klik op de miniaturen om ze groter te zien. In de finale versie van de cover zal het woord 'ontmaskerd' ook wat vetter komen te staan, omdat het nu moeilijk leesbaar is... Ik zoek de cover die een goeie mix is tussen mooi en commercieel... En dan nu... stemmen maar!