Wat is er nieuw in (en wat is er verdwenen uit) Lightroom 6.2?

Adobe heeft zonet op de AdobeMAX conferentie heel wat Lightroom-gerelateerd nieuws gereleased:

  • een nieuwe update van Lightroom Desktop
  • een nieuwe versie (1.3) van Lightroom mobile for Android
  • een nieuwe versie (2.0) van Lightroom mobile for iOS 
  • een nieuwe versie van Lightroom Web

Voor je enthousiast aan het updaten slaat, wil je misschien toch eerst even de volgende paragrafen er op nalezen. Er komen immers niet alleen dingen bij, maar er zijn ook nogal wat features gesneuveld met de bedoeling het pakket gebruiksvriendelijker te maken.

Dehaze (Nevel verwijderen) is nu ook beschikbaar als een lokale aanpassing.

Dehaze (Nevel verwijderen) is nu ook beschikbaar als een lokale aanpassing.

Lokaal Nevel verwijderen

De nieuwe update brengt, naast de gebruikelijke ondersteuning voor nieuwe camera's (DxO One, Leica S, Olympus E-M10 Mark II, Sony A7SMII) en een resem nieuwe leesprofielen, ook twee nieuwe features. Ten eerste is er nu de mogelijkheid om Dehaze (Nevel verwijderen) lokaal toe te passen in het Verloopfilter, het Aanpassingspenseel en het Radiale Filter. Zonder meer een mooie nieuwigheid die wel enkel toegankelijk is voor wie Lightroom als een abonnement heeft. Heb je de kooplicentie, dan leer je in deze video hoe je alvast de globale Nevel verwijderen functie kan gebruiken via een gratis setje presets dat ik gemaakt heb.

Houd er rekening mee dat je Lightroom nu eerst moet verwijderen met de uninstaller vooraleer je de nieuwe versie installeert (ook op Mac)! Dat verwijderen heeft overigens geen invloed op je Lightroom catalogus zelf!

Het nieuwe importdialoogvenster

Uit ervaring weet ik dat nogal wat beginnende Lightroom gebruikers struikelen over de importprocedure. Ik spendeer dan ook heel wat tijd in mijn boeken en video's om het importeren goed uit te leggen. In de nieuwe 'Lightroom in 90 minuten' video-reeks, die later deze week live gaat op Photofacts Academy, hecht ik daar ook veel belang aan.

Het nieuwe 'Add Photos' scherm moet het makkelijker maken om foto's terug te vinden om te importeren. Het scant je schijf naar mogelijke fotobestanden. Zelf ben ik er niet zo'n fan van en bovendien kan het op sommige systemen voor een onstabielere e…

Het nieuwe 'Add Photos' scherm moet het makkelijker maken om foto's terug te vinden om te importeren. Het scant je schijf naar mogelijke fotobestanden. Zelf ben ik er niet zo'n fan van en bovendien kan het op sommige systemen voor een onstabielere en/of tragere Lightroom zorgen. Gelukkig kan je het scherm uitzetten in de Lightroom voorkeuren.

Logisch dus dat Adobe het importeren zo eenvoudig mogelijk wil houden en daarom hebben ze het importdialoogvenster vereenvoudigd. Hieronder vind je een video over hoe het nu werkt.

Zoals ik in de video al aangaf, zijn echter nogal wat gevorderde features gesneuveld:

Het nieuwe importdialoogvenster is heel sober (misschien zelfs té sober) gehouden: normaal zie je enkel de foto's en de blauwe import-knop. Om de import-bronnen te tonen, klik je op (1). Alle min of meer geavanceerde opties zitten verborgen achter h…

Het nieuwe importdialoogvenster is heel sober (misschien zelfs té sober) gehouden: normaal zie je enkel de foto's en de blauwe import-knop. Om de import-bronnen te tonen, klik je op (1). Alle min of meer geavanceerde opties zitten verborgen achter het tandwiel-icoontje (2) en de Geavanceerd (3) knop. Tenminste, de geavanceerde opties die nog overblijven want zoals je verder kan lezen, sneuvelden nogal wat opties.

  • de optie Verplaatsen (Move) is niet langer beschikbaar;
  • de optie om je geheugenkaart veilig te verwijderen na het importeren is verdwenen;
  • de voorvertoning (in italics en met een plustekentje voor de nieuwe mappen) die je een preview gaf van waar de foto's gingen geïmporteerd worden, is verdwenen, wat betekent dat je meer kans hebt dat je op een foute manier importeert;
  • vroeger kon je de optie om te checken op duplicaten tijdens het importeren uitzetten, zodat je desgewenst doelbewust toch duplicaten van foto's kon importeren. Dat kan nu niet langer. Op zich geen slechte zaak voor beginners, maar wel voor gevorderde gebruikers die dit soms nodig hadden;
  • er is nog wel een raster en een loepweergave, maar je kan niet meer zoomen;
  • de te importeren foto's krijgen een donkere waas over zich, precies het tegengestelde van vroeger (waar de niet-geïmporteerde foto's donker weergegeven werden);
  • de bestandsnaam van de te importeren foto's is niet zomaar zichtbaar: je moet met de muis over de foto hangen om hem te zien te krijgen;
  • de mogelijkheid om te importeren foto's te groeperen volgens doelmappen (bv. op datum) is eveneens verdwenen;
  • je kan nog wel de naam van een foto veranderen, maar je hebt geen voorvertoning meer van hoe het er uit zal zien.

Zoals je ziet best wel een indrukwekkende lijst aan zaken die verdwenen zijn. 

Indien je (een van) deze features vaak gebruikt, zal je misschien even de kat uit de boom willen kijken vooraleer up te daten.

Zelf heb ik bovendien op mijn Mac wat stabiliteitsproblemen ondervonden met de nieuwe versie. Die verbeterden weliswaar toen ik het nieuwe Add Photos scherm uitzette in de Lightroom voorkeuren. 

Normaal ben ik de eerste om Lightroom updates enthousiast te omarmen, maar zoals je merkt, ben ik in dit geval toch wel wat meer gereserveerd en zou ik je enkel aanraden om up te graden indien je echt de nieuwe features of camera-ondersteuning nodig hebt.

Indien je toch de upgrade doet, en je zou problemen ondervinden (of terug willen naar het oude importdialoogvenster), dan kan je op de site van Prodesigntools.com de vorige versie (6.1.1) terug downloaden (Mac link / Windows link). Ook hier geldt dat je dan eerst de laatste versie moet desinstalleren met de uninstaller.

Lightroom mobile is nu gratis!

Zowel de iOS als de Android versie van Lightroom mobile kregen ook een update, maar het belangrijkste nieuws is waarschijnlijk dat beide Apps nu gratis zijn en je niet langer een CC abonnement nodig hebt om ze te gebruiken. Je kan Lightroom mobile dus nu gewoon gebruiken om je foto's op je mobieltje te bewerken en te delen op Social Media. 

Echter, als je je bewerkingen en je foto's ook wil synchroniseren met Lightroom op je desktop of laptop, heb je nog steeds de Creative Cloud versie van Lightroom nodig.

Nieuwe features in Lightroom mobile 2.0 voor iOS

Er zit nu een camera ingebouwd in Lightroom mobile. Dat is natuurlijk logisch gezien de nieuwe politiek waarbij de App gratis en onbeperkt gebruikt kan worden (zolang je niet wil synchroniseren met Lightroom op de Desktop).

Klikken op het diafragma-icoontje links onderaan opent toegang tot de meer geavanceerde instellingen: Dehaze, Vignettering, de Kleurtintcurve en het HSL en B/W paneel.

Klikken op het diafragma-icoontje links onderaan opent toegang tot de meer geavanceerde instellingen: Dehaze, Vignettering, de Kleurtintcurve en het HSL en B/W paneel.

  • Dehaze (Nevel verwijderen) is beschikbaar op iOS.
  • Samenwerking tussen Lightroom mobile en het nieuwe Photoshop Fix.
  • Volledige controle over je kleuren en je zwart-wit foto's: zowel het HSL paneel als het BW paneel zijn nu ook ingebouwd in Lightroom mobile voor iOS.
  • Integratie tussen Lightroom mobile en het nieuwe Premiere Clip: een storytelling-App.
  • Vernieuwd Collections-overzicht.
Het startscherm werd overzichtelijker gemaakt. Rechts onderaan vind je ook de knop waarmee je de nieuwe Lightroom Camera activeert!

Het startscherm werd overzichtelijker gemaakt. Rechts onderaan vind je ook de knop waarmee je de nieuwe Lightroom Camera activeert!

Nieuwe features in Lightroom mobile 1.3 (Android)

Lightroom mobile voor Android loopt typisch wat achter op iOS. De meeste nieuwigheden hier zaten dan ook al in een vorige versie van Lightroom mobile.

  • Volledige controle over je kleuren en je zwart-wit foto's: zowel het HSL paneel als het BW paneel zijn nu ook ingebouwd in Lightroom mobile voor Android.
  • Kleurtintcurve.
  • Vignetten.
  • Uitsnede-gereedschap
  • Vernieuwd Collections-overzicht.
  • Ondersteuning voor TIFF bestanden.

Lightroom Web

Het startscherm van Lightroom Web

Het startscherm van Lightroom Web

Het mag je misschien ontgaan zijn, maar behalve Lightroom mobile is er nog een andere mogelijkheid om mobiel met Lightroom te werken: Lightroom Web of afgekort LrW. LrW was tot voor kort vooral een tool om anderen je gesynchroniseerde verzamelingen te tonen zonder dat die daar Lightroom mobile voor nodig hadden. Maar met de nieuwe features kan je nu ook je foto's bewerken in een browser. Als je dit wil proberen, raad ik je Google Chrome aan: Safari was namelijk niet van de snelste. Persoonlijk verkies ik nog altijd om mijn Catalogus op een externe SSD te zetten en met Lightroom op mijn desktop of laptop te werken. LrW laat je vanaf nu dus ook toe om via een browser je foto's te bewerken (op voorwaarde dat je ze eerste gesynchroniseerd hebt met de Lightroom Cloud). 

Mocht je de onverklaarbare drang voelen om je foto' s te bewerken in een internet-browser, dan kan dat nu. Houd er wel rekening mee dat de schuifregelaars niet zo vlot updaten als op de desktop-versie.

Mocht je de onverklaarbare drang voelen om je foto' s te bewerken in een internet-browser, dan kan dat nu. Houd er wel rekening mee dat de schuifregelaars niet zo vlot updaten als op de desktop-versie.